Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Salı günü yaptığı açıklamada karantinanın bu hafta sonu hafifletileceğini söyledi ve böylece Noel'e kadar mağazalar, tiyatrolar ve sinemaların yeniden açılacağını ve insanların tatili aileleriyle birlikte geçirebileceğini duyurdu. Türkiye'nin de mücadele verdiği ikinci dalganın en kötü günlerinin geride kaldığını belirten Macron, "Üçüncü dalgadan, üçüncü kez karantinaya girmekten sakınmak için gereken her şeyi yapmalıyız" dedi.

Televizyon yayını vasıtasıyla ulusa seslenen Macron, Fransa için ikinci dalganın en kötü günlerinin geride kaldığını ancak restoranlar, kafeler ve barların üçüncü bir dalgayı tetiklememek için 20 Ocak'a kadar kapalı kalacağını söyledi.

EKONOMİK ETKEN...


Sokağa çıkma yasaklarının Ekim ortasına kadar beklenen sonucu vermemesiyle 30 Ekim'de -17 Mart-11 Mayıs arası kadar sert olmasa da- kapsamlı bir karantinaya giren Fransa hafta başında bir ayı da doldurmuş olacak. Reuters'ın haberinde, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda azalma olmasının pozitif etkisiyle, şirketlerin yaşadığı ciddi daralma ve finansal baskının birleşmesinin, kısıtlamaların mümkün olan en kısa sürede gevşetilmesi yönünde sonuç verdiği yorumu yapıldı.



[custom_content title="1 AYDA 1 MİLYON YENİ VAKA" desc="Fransa'da 26 Ekim'de 1 milyon 165 bin 278 olan toplam vaka sayısı, 26 Kasım'a gelindiğinde 25 Kasım'da 2 milyon 170 bin 97'ye ulaşmıştı. 7 Kasım'da 88 bin 790 ile zirveyi gören günlük yeni vaka sayısı ise o günden beri düşüşte. Fransa'da günlük vakalar, önlemlerin ve karantinanın ardından 15 bin civarına indi. Yine 26 Ekim'de 35 bin 18 olan ölüm sayısı 25 Kasım'a gelindiğinde 50 bin 618'e yükselmişti. 13 Kasım'da 932 ile ikinci dalganın zirvesini gören günlük ölüm sayısı ise 25 Kasım'da 381'e düştü.">

Macron hükümeti ise ekonominin kademeli olarak açılacağının altını çiziyor. Cumartesi günü dükkanlar yeniden açılacak ancak insanların dışarı çıkmak için hala belgeye ihtiyacı olacak. Dışarıda bir saat yerine üç saat egzersiz yapmalarına izin verilecek olan insanlar evlerinin 1 kilometre yarıçapında değil artık 20 kilometre yarıçapında dolaşabilecekler.

Emmanuel Macron, "Noel tatilleri eskisi gibi olmayacak, orası kesin" dedi. Fotoğraf: Depo Photos


Fransa Cumhurbaşkanı, Aralık ortasında eğer yeni vaka sayısı 5 bin civarına inerse karantinanın tamamen kaldırılacağını ancak sadece akşam 9'dan sonra sokağa çıkma yasağı uygulamasının süreceğini belirtti. Fransa'da Salı günü 9 binin üzerinde yeni vaka açıklanırken toplam ölüm sayısı da 50 bini aştı.

Noel ve yılbaşı gününe kadar gevşeme bekleyen ve sevdiklerini görebilmek için ülke içinde seyahat izni çıkmasını bekleyen halk, Marcon'un bu yöndeki açıklamalarından sonra sonra umutlandı.