Neredeyse tüm dünya corona virüsü pandemisinde ikinci dalga ile mücadele ederken ülkeler arasındaki yaklaşım farkları da dikkat çekici sonuçlar veriyor. Salı günü Reuters'ın Hong Kong'la ilgili geçtiği bir haberin başlığı da aslında yaklaşım farkını ve sürecin yoruma ne kadar açık olduğunu gösteriyor:

"Covid-19 vakalarının sıçrama yapmasıyla Hong Kong, barları ve gece kulüplerini üçüncü kez kapatacak."

Buradaki "sıçrama" ifadesi çok önemli. Sağlık Bakanı Sophia Chan, bu yıl üçüncü kez barlar, gece kulüpleri ve diğer eğlence merkezlerini kapatmak durumunda kaldıklarını ifade ederken Hong Kong Uluslararası Havalimanı yakınlarında oluşturulan tedavi bölgesinin de yeniden açıldığını da belirtti.

Salı günü bu kararın çıkmasına neden olan "sıçrama" sonucunda Hong Kong'da 80 yeni vaka tespit edilmişti. Son olarak 27 Kasım'da 92 yeni vaka açıklayan Hong Kong'da bu zamana kadar toplam 6 bin 40 vaka tespit edildi. Yüzölçümüne göre nüfus yoğunluğunun oldukça yüksek olduğu 7.5 milyonluk ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 108 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

18 Ağustos'ta 36 vakaya rastlanan ülkede o günden, 43 yeni vakanın ilan edildiği 21 Kasım'a kadar günlük vaka sayısı 20'ler seviyesini hiç geçmedi. 30 Temmuz'da görülen 149 vaka ise ülkenin rekoru.



Ülkede endişe yaratan durum ise 19 Kasım'da 151 olan aktif vaka sayısının 540'a yükselmiş olması. Zira, 7 Eylül'de 98 olan toplam ölüm sayısı şu an 108... Aldığı sıkı önlemlerle 25 Eylül ile 4 Kasım arası hiçbir Hong Kong vatandaşı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmedi. Son olarak 7 Eylül'de 4 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından ülkede bir günde 1'den fazla ölüm hiç yaşanmadı.

GECE KULÜBÜ BAĞLANTISI


Yaz döneminde vaka sayısında sert bir yükseliş yaşayan ülkede yükselişin sebebi olarak ise gece kulüpleri gösteriliyor. Son günlerde yaşanan vakalar arasında 180 vakanın gece kulüpleri ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Bakan Chan, basın toplantısında "Toplumumuzda birçok aktarım zinciri ile karşı karşıya kaldık. Sosyal mesafe kurallarını yeniden sıkılaştırmalıyız zira pandemi acımasız..." dedi.