Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 12’nci Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu’na Ankara’dan video telekonferans yöntemiyle katıldı. Akar, forumda kendisine sorulan soruları yanıtladı.

'Yeni gelen ABD yönetimi ile Türk ve Amerikan ilişkilerinin gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?' sorusunu yanıtlayan Akar, şöyle konuştu:

* Türkiye ve ABD, köklü ve stratejik öneme sahip ilişkiler içerisindedir. 70 yıla yakın bir süredir de iki ülke birbiri için değişmez birer müttefiktir. İlişkilerimizde inişler ve çıkışlar olmasına ve hatta bazen çok net fikir ayrılıkları içerisine düşmemize rağmen, unutmayalım ki uzun zamandır bir iş birliğimiz ve diyalog aracılığıyla sorunların üstünden gelebilme yetimiz var.

* Kore, Somali, Balkanlar, Afganistan ve dünya genelinde farklı coğrafyalar da dahil olmak üzere hepsinde yakın bir şekilde, omuz omuza çalıştık. Bugün de aynı şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Aslında, Türkiye'nin birçok konuda kararlı duruşu düşmanları ve teröristleri caydırma konusunda oldukça faydalı olmuştur.

* Ortak ve yoğun gündemimizdeki güncel başarılı iş birliği faaliyetlerimizin çoğu, içine düştüğümüz ihtilafların öne çıkarılmasından dolayı fark edilmiyor. Misal, bir süredir Avrupa ve Karadeniz'de ABD'ye ait olan Bombardıman Görev Gücü tarafından yürütülen görevleri düzenli olarak destekliyoruz. İnanıyoruz ki küresel ve bölgesel seviyedeki mevcut sorunların üstesinden gelinebilmesi için transatlantik bağlarla birlikte ikili ilişkilerimizin de güçlendirilmesi ve daha ileriye götürülmesi gerekmektedir.

"YENİ ABD YÖNETİMİ İLE YAKINDAN ÇALIŞMAYI DİLİYORUZ'

* Yeni ABD yönetimindeki meslektaşlarımız ile de yakından çalışmayı diliyoruz. Bilinen bazı sorunların Türk-Amerikan ilişkilerine gölge düşürdüğü de aşikardır. Örnek verecek olursak, S-400 tedariki büyük bir sorun teşkil etmiştir. Bu konuda niyetimizin yalnızca 83 milyon Türk vatandaşına ve ülkemize, hava ve füze savunması sağlamak olduğunu belirtmek istiyorum. Bu safhaya uzun, açık ve şeffaf bir tedarik sürecinden sonra geldik.

* Başka ne yapmamız beklenmiştir? Ek olarak, F-35 teknolojisinin güvenliği Amerika Birleşik Devletleri için olduğu kadar Türkiye için de kesinlikle önem arz etmektedir. Biliyoruz ki ABD bu konu ile ilgili endişelere sahip ancak biz bu endişeleri gidermek için hala istekliyiz. Her ne olursa olsun, 70 senelik iki müttefik arasındaki anlaşmazlıkları ele alırken uygun olmayan bu tehditkar dilden ve yaptırım söylemlerinden kaçınmalıyız.

* Bu engelleri ortadan kaldırmanın bir yolunu bulur bulmaz, yeni küresel paradigmadan kaynaklanan yaygın riskler ve fırsatlar hakkında konuşmaya odaklanabiliriz. Bazen bir konuyu ele alma şekli gerçeklerin üzerini örtebilir ve sonuç olarak da yanlış anlaşılmalara sebep olabilir.

* Transatlantik bölge de dahil olmak üzere Türkiye geniş bir alanda oldukça elzem bir rol almaktadır. Küresel bir güç olan ABD'nin ve bölgesel bir güç olan Türkiye'nin birbirlerini tamamlamaya devam edeceğine inanıyorum. Sonuç olarak, ortak değerlerimize ve uzun süreli ortak ilgilerimize dayanan ittifak bağlarımızın, barış ve güvenliğe önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum.

"TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ NATO MÜTTEFİKLERİ İLE DAYANIŞMA VE İŞ BİRLİĞİ"

'Gerçekleşen son gelişmeler, NATO'nun önemi açısından Türkiye'nin bakış açısını nasıl etkilemiştir?' sorusuna yanıt veren Akar sözlerini şöyle sürdürdü:

* Tarihteki en başarılı ittifak olan NATO'nun hiç olmadığı kadar aktif ve canlı olduğuna bütün kalbimizle inanıyoruz. NATO başarılı bir şekilde çeşitli tehditlere karşı durmaya ve aynı zamanda onları şekillendirmeye devam ediyor. Türkiye 70 yıla yakın NATO üyesi bir ülke olarak, Türkiye Avrupa-Atlantik güvenliğine asli katkılarda bulunmuştur. İttifak, savunma ve güvenlik politikamızın yapıtaşını oluşturmaktadır.

* Türkiye, NATO'nun görevlerine ve operasyonlarına askeri birlik katkısında bulunan ilk beş, aynı zamanda da finansal destekte bulunan ilk sekiz ülkenin içindedir. 30 ülkeden oluşan İttifakta farklı görüş ve yaklaşımların olması ise oldukça normaldir. NATO'nun gücü, İttifakın iyiliği için farklılıkların üstesinden gelme yetisinde yatmaktadır. Türkiye ise İttifakın bütün değerlerini ve sorumluluklarını paylaşarak, operasyon ve tatbikatlarda bütün yükümlülüklerini yerine getirerek NATO'nun merkezinde yer almaktadır.

* Takdir edersiniz ki bu oldukça büyük bir sorumluluktur. Her şeyden önemlisi Türkiye'nin önceliği, İttifakın müttefikleri ile dayanışma ve işbirliği içerisinde olarak bütün sorunlara karşı çözüm üretmektir. Bu kapsamda; müttefik ülkelerden karşılıklı dayanışma, işbirliği ve anlayış bekliyoruz.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken ABD ve AB mesajı..." desc="Son dönemde S-400, Halkbank davası, Suriye ve Akdeniz nedeniyle gerilen ABD - Türkiye ilişkilerinde değişim sinyali... 'Amerika ile uzun ve yakın müttefiklik ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel tüm meselelerin çözümünde aktif olarak kullanmak arzusundayız' diyen Erdoğan, Avrupa'ya da 'Geleceğimizi birlikte kurmak istiyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/21/iecrop/erdogan-iha-165913261_16591326_16_9_1605658150_16_9_1605959797.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-dikkat-ceken-abd-mesaji-6135220/"]

[old_news_related_template title="ABD'li eski diplomattan çarpıcı Biden-Türkiye yorumu: Erdoğan çıkışı görülmemiş bir hataydı" desc="ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza, ABD seçimlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede önemli tespitlerde bulundu. Bryza, ABD'nin 46'ncı Başkanı seçilen Joe Biden'ın seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili sözlerinin 'görülmemiş bir hata' olduğunu ifade ederken, 'Biden dönemi ABD-Türkiye ilişkileri hızlı bir şekilde iyileşmeye gidecek' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/12/iecrop/biden-reuters2_16_9_1605183334.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdli-diplomattan-carpici-biden-turkiye-yorumu-erdogan-cikisi-gorulmemis-bir-hataydi-6122559/"]