İsmi resmen konmasa da pandemi ile mücadelede yola 'sürü bağışıklığı' yöntemiyle çıkan İsveç'te İskandinavya içinde corona virüsünden en sert şekilde etkilenen ülke oldu. Toplamda 367 bin 120 vakaya rastlanan İsveç'te 7 bin 993 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

İkinci dalgaya ve yakın döneme kadar neredeyse hiç kısıtlamaya gitmeyen ve maske ile sosyal mesafe uygulamasının büyük oranda halka bırakıldığı ülke, İskandinav Yarımadası’ndaki komşuları Norveç ve Finlandiya ile karşı kıyısındaki Danimarka’ya; hatta Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya’ya kıyasla daha korkunç tablo ile karşı karşıya kaldı.

KOMŞULARINI KATLADI


Tablo öyle bir boyuta geldi ki; İsveç tüm bu yaşananlara bir sorumlu arıyor. Yukarıda adı geçen 6 ülkenin toplamı kadar vakanın görüldüğü İsveç, ölüm sayılarında ise bu altı ülkenin toplamından açık ara daha fazla ölümle karşı karşıya kaldı.



The Observer'a konuşan Baş Epidemiyolojist Anders Tegnell sürecin sorumlusunun arandığı süreç hakkında, "En baştaki figür gibi görünüyor olabilirim ama İsveç'te yetkililer bir bütün olarak çalışıyor. Bu (izlenecek yol haritası) her sabah ofisimde tek başıma karar verdiğim bir şey değil" dedi.

TEGNELL'E GÜVEN AZALDI


Halkın bir bölümü "In Tegnell we trust!" ("Tegnell’e güveniriz!" ABD’nin 1956’da Kongre kararıyla belirlediği resmi sloganı olan In God We Trust: Tanrı’ya Güveniriz ifadesine bir gönderme) tişörtleri giyecek kadar Tegnell’in arkasındaydı ancak eleştiriler de oldukça sert oldu. Ipsos'un Ekim ayında yaptığı araştırmada halkın yüzde 72'sinin desteklediği Tegnell'e olan güven, yine Ipsos'un son araştırmasında yüzde 59'a gerilemiş durumda.

[special_article_template title="" desc="Bu sayıdaki kayıp -elbette bundan kaçınmak isterdik- görmek isteyeceğiniz bir şey değil. Buradaki sorumluluk da öyle kolayca bir kişi işaret edilerek 'Sorumlu budur' denerek belirlenemez." who="İsveç'te gündemi meşgul eden 'Kimin yüzünden' sorusuyla Başbakan Stefan Löfven de karşı karşıya kaldı.">

Löfven, Cuma günü ilk kez hükümetin maske kullanımı konusundaki sessiz duruşunu bozdu ve vatandaşlara maske takmaları yönünde uyarıda bulundu. Sürecin çok başında sürü bağışıklığı yoluna gitmeyi planladığı anlaşılan İngiltere'nin hem ikinci dalgadan sert bir şekilde etkilenmesi hem de virüsun mutasyona uğramış halinin merkezleri arasında öne çıkması aslında sürü bağışıklığının da çözüm olamayacağını gözler önüne serdi.

[custom_content title="SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI NEDİR?" desc="Sürü bağışıklığı, nüfusun yeterli bir yüzdesinin aşılama veya önceki enfeksiyonlar yoluyla bir enfeksiyona karşı bağışık hale gelmesiyle ortaya çıkan ve böylece bağışıklığı olmayan bireyler için enfeksiyon olasılığını azaltan bir bulaşıcı hastalıklardan dolaylı korunma şeklidir.">

İsveç de bu konuda yapılan hatalardan ders çıkarmayı hedefliyor. Sürecin hatalı olduğunu dile getirenlerin başında ise tahta çıktığından bu yana sembolik bir rolü bulunan Kral Carl XVI. Gustaf yer aldı. Toplumsal olaylar üzerindeki yorumları oldukça etkili olan Kral, "Başarısız olduk. çok sayıda ölüm var. Korkunç bir tablo" ifadelerini kullandı.