ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik sürecin Senato'daki ilk duruşması başladı. Yargılamada Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan kendi siyasi çıkarları için bazı soruşturmalar başlatmasını istemesinin ve Kiev’e askeri yardımı askıya almasının görevi kötüye kullanmak olup olmadığı karara bağlanacak. Trump ayrıca azil sürecinde Kongre’nin görevini yapmasına engel olmakla da suçlanıyor.

Duruşmayı Anayasa Mahkemesi Başyargıcı John Roberts yönetiyor. Duruşmada ilk olarak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın yargılama usulüyle ilgili tasarısı tartışıldı.

"AZİL SAVCILARI VE BAŞKAN TANIK ÇAĞIRABİLMELİ"

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, duruşmada savcılık görevini üstlenen Temsilciler Meclisi üyelerinden Adam Schiff, tasarıyı reddetti ve azil savcılarının tanıklarını çağırabilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı olan Schiff, Trump'ın da kendi tanıklarını çağırma hakkı olması gerektiğini de söyledi ve "Bu duruşma neden herhangi bir başka duruşmadan farklı olmalı ki? Kısa yanıt, olmamalı. Ancak McConnell'ın tasarısı duruşma sürecini alt üst edecektir" dedi.

Duruşma öncesi açıklama yapan Schumer, Senato’daki Demokratlar’ın lideri Chuck Schumer da, ilk değişiklikte Senato’dan mahkeme celbiyle Beyaz Saray’dan Trump'a yönelik suçlamalarla ilgili belgeleri teslim etmesini isteyeceklerini kaydetmişti.

[old_news_related_template title="İranlı vekilden Trump'ın başına ödül: Öldürene 3 milyon dolar" desc="İran'da milletvekili Ahmed Hamzeh, ABD Başkanı Donald Trump'ın başına ödül koydu. Reuters'ın ISNA'ya dayandırdığı habere göre Hamzeh, Trump'ı öldürene 3 milyon dolar vereceklerini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/21/iecrop/trump-reuters-21_16_9_1579605880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-iranli-vekilden-trumpin-basina-odul-oldurene-3-milyon-dolar-5579700/"]

Schumer yargılama sürecinde bir dizi değişiklik daha talep edebileceklerini de belirtmiş, “Kimse bu belgelerin (Trump hakkındaki) suçlamalarla doğrudan bağlantılı olmadığını ve Senato tarafından incelenmesinin gereksiz olduğunu iddia edemez” demişti.

McConnell'ın hazırladığı tasarıya göre davacı ve savunma taraflarının tezlerini sunmaları için toplam 24 saatleri olacak. Tarafların her birinin sunumu Senato’da üç iş gününü alacak. Tasarının ilk halinde iki iş günü; yani Senato'nun 12’şer saat görev yapması öngörülüyordu.

Sunumların ardından Senatörler tarafları 16’şar saat boyunca sorgulayabilecek; ancak sürecin bu bölümüne bir gün kısıtlaması getirilmiş değil.

Tanık çağrılması ya da mahkemeye sunulacak belge talebi için oylama ise sorgu faslının ardından yapılacak. Tasarıya göre karşı çıkan olmadığı sürece kanıt sunulabilecek. Senatörlere tanık ve belge konusunu tartışmak için dört saat verilecek.

DEMOKRATLARDAN 'İFADE' ÇAĞRISI

Demokratlar, Temsilciler Meclisi’ndeki oturumlarda tanıklık yapmasına Beyaz Saray tarafından engel olunan kişilerin Senato’daki yargılamada kürsüye çıkarak ifade vermelerini istiyor. Ancak Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell buna karşı çıkıyor.

Demokratların mahkeme emriyle Senato’ya çağırmak istediği isimler arasında Trump'ın eski güvenlik danışmanı John Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney de var.

Trump'ın hukuk ekibi hafta başında yaptığı açıklamada “Senato Anayasa’nın tehlikeli biçimde çarptırılması anlamına gelen tüm bu dayanaksız suçlamaları sert ve kesin bir şekilde kınamalı” ifadelerini kullandı. Temsilciler Meclisi’nin Senato’ya sunduğu azil maddelerinin doğrudan reddedilmesi gerektiği belirtilen açıklamada Trump'ın derhal aklanması gerektiği kaydedildi.

Demokratlar, azil maddelerinin tartışılmadan reddedileceği hızlı bir yargılamaya karşı çıkıyor ve yeni tanık dinlenebilmesi, ek belgelerin sunulabilmesi için bastırıyor.

[old_news_related_template title="Azil soruşturmasında yeni gelişme! Trump'ın ekibinden ilk resmi yanıt geldi" desc="ABD Başkanı Donald Trump’ı Senato’daki yargılama sırasında savunacak hukuk ekibi Trump’a yönelik azil suçlamalarıyla ilgili ilk resmi yanıtlarını yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/19/iecrop/trump-reuterss_16_9_1579463368.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/azil-sorusturmasinda-yeni-gelisme-trumpin-ekibinden-ilk-resmi-yanit-geldi-5576918/"]

AZİL SORUŞTURMASI YÜRÜTÜLEN DÖRDÜNCÜ BAŞKAN

Türkiye saati ile akşam 8.00’de başlayan Senato duruşmasının McConnell’ın sunacağı usül tasarısı nedeniyle Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında ateşli tartışmalara neden olması bekleniyor.

Trump, geçen yıl Temmuz ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon konuşmasında 2020 seçimlerinde siyasi rakibi olması muhtemel Demokrat Parti Başkan aday adayı Joe Biden ve oğlunun iş ilişkileri hakkında soruşturma yürütmesini istemek ve bu ülkeye yapılması planlanan 391 milyon dolarlık askeri yardımı bu soruşturmalar başlayıncaya kadar askıya almaya çalışmakla suçlanıyor.

Görevi kötüye kullanma ve Kongre’ye engel olmakla suçlanan Trump, ABD tarihinde azille karşı karşıya kalan dördüncü başkan.