Libya'nın doğusunda General Hafter kontrolündeki Libya Ulusal Ordusu (LNA) güçleri, ülkenin batı kesimindeki Misrata Limanı'na giden Jamaika bandıralı bir Türk gemisini alıkoydu.

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ın desteklediği LNA'nın sözcüsü Ahmed al-Mismari, gece saatlerinde yaptığı açıklamada ticari kargo gemisi Mabrouka'nın 9'u Türk olmak üzere 17 mürettebatının olduğunu ve geminin taşıdığı konteynerlerin henüz incelenmediğini söyledi.

DERNA YAKINLARINDA DURDURULDU

LNA deniz kuvvetleri gemiyi doğu limanı Derna'nın yakınında durdurdu. Türk gemisinin durdurulması Libya'da birkaç hafta önce varılan ateşkes ile çatışmayı durdurdan taraflar arasındaki gerilimi artırabilir. Mismari dün Türkiye'yi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne silah yardımı yapmakla suçlamıştı.

'İLAÇ VE KAN TAŞINIYOR'

Reuters'a adının açıklanmamasını isteyen bir Türk kaynak geminin Mısır'dan Libya'ya ilaç ve tıbbi malzeme taşıdığını ve yakında serbest bırakılmasının beklendiğini ifade ederek, "Hafter güçleri Mısır'dan alınan ilaç ve bazı kan ürünlerini Libya'ya taşıyan gemiyi alıkoydu. Silah ya da başka bir şey olmadığı net şekilde ortada" dedi.

[old_news_related_template title="Türk gemisine baskın emri AB'den: Sabaha kadar beklediler" desc="Almanya'nın Türk gemisine yaptığı baskınla ilgili detaylar ortaya çıkıyor. Baskın emrinin AB'nin Akdeniz Deniz Kuvvetleri tarafından verildiği öne sürüldü. Gemiye çıkan Alman askerleri, Türkiye'nin devreye girmesi üzerine aramayı durdurdu. Helikopterin geri alamadığı askerler, kaptanın izniyle sabaha kadar gemide bekledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/23/iecrop/baskin-iha4-1_16_9_1606138993.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/turk-gemisine-baskin-emri-abden-sabaha-kadar-beklediler-6137830/"]

 

[old_news_related_template title="5 soru 5 cevap: Almanların Türk gemisine baskını..." desc="Türk bandıralı ticaret gemisine (Roseline-A) Libya açıklarında Alman fırkateyni tarafından yapılan baskının yankıları hâlâ sürüyor. Peki bu baskın ne anlama geliyor? Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, konuyu SÖZCÜ’ye değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/01/iecrop/gemi-detay-1_16_9_1606819687.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/alman-firkateyni-gemimizi-neden-basti-5-soruda-cevabi-6149083/"]