ABD'de açıklanan seçim sonuçlarına göre Demokratlar'ın adayı Joe Biden, başkanlık koltuğunu devralmak için gün sayıyor ancak seçimin kaybeden tarafı, mevcut başkan, Donald Trump, Beyaz Saray'daki ofisinden kolay kolay çıkmaya niyetli değil.

Son olarak Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla yeniden "Seçimi kazandım" diyen Donald Trump'ın nasıl bir yol izleyebileceği merak konusu. "Akıllarda Trump gerçekten koltuğunu koruyabilecek mi" sorusu da yer ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da "İkinci Trump yönetimine geçiş süreci pürüzsüz olacak" ifadelerini kullanmıştı. Peki bu mümkün mü? İşte sorular ve cevaplar:

1. Bu noktadan sonra Donald Trump'ın başkanlık koltuğunda kalmasını sağlayacak anayasal bir yol var mı?


Bu çok zor. 14 Aralık'ta delegeler başkanı seçmek için oy kullanacak ve tüm eyaletler çoğunluk oya göre delege yollayacaklar. Biden'ın 270 oyu rahatlıkla aşması bekleniyor. Hatta Biden'ın üstünlüğü bir eyalette sonucun değişmesiyle bile etkilenmeyecek. Ayrıca Michigan, Nevada, Wisconsin, Pennsylvania ve Arizona'da muhtemelen inceleme sonunda bile Biden önde çıkacak.

Trump, teorik olarak Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania gibi Cumhuriyetçi ağırlıklı meclislere güveniyor. Federal kanunlara göre eyalet meclisleri, 14 Aralık'a kadar "seçimin sonuçlanamaması" halinde, çoğunluk oya bakmaksızın delege yollayabiliyor. Ancak ABD tarihinde daha önce hiç rastlanmamış olan ve ABD basınında "suistimal" olarak adlandırılan böyle bir hareketin uygulanması hiç beklenmiyor.