Sputnik'te yer alan habere göre Papa Francis, bir İtalyan avukatı, Vatikan'ın en önemli makamı olan Devlet Sekreterliği'nde yöneticilik üstlenecek ilk kadın pozisyonuna getirdi.

27 yıldır Vatikan'da çalışan Francesca Di Giovanni, Çok Taraflı İlişkiler Müsteşarlığı'na atandı. 66 yaşındaki Di Giovanni, bu görevde Vatikan'ın Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer hükümetlerarası örgütlerle ilişkilerini koordine eden bölümü yönetecek.

Katolik Kilisesi'nde kadınlar rahiplik ve daha üstü dini görevler üstlenemiyor.  Katolik Kilisesi'nin devlet örgütlenmesi Vatikan'da herhangi bir organizasyon ya da önemli görevde kadın bulunmuyor.

Buna rağmen ilk Cizvit ve Güney Amerikalı Papa, kadınlara hem Katolik Kilisesi hem de Vatikan'da 'karar alıcı roller' verilmesi çağrısında bulunmuştu.  Ancak böylesi lider pozisyonları rahipler, piskoposlar ve kardinallere ayrılmış durumda.

En üst makamda bulunan 1. Francis de kadınların rahipliğe atanmasını yasaklayan kilise öğretisine sahip çıkıyor.

[old_news_related_template title="Papa'dan şok uyarı: Öpücük vereceğim ama ısırmak yok" desc="Papa Francis, Vatikan’da seyirci salonuna gidişi sırasında toplanan kalabalığın arasındaki bir rahibenin 'Papa, bir öpücük!' diye seslenmesi üzerine, 'Isırmak yok' diyerek karşılık verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/09/iecrop/papa-francis-opucuk-reuters_16_9_1578583498.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/papa-francisten-rahibeye-opucuk-verecegim-ama-isirmak-yok-5559213/"]

Di Giovanni, Vatikan medyasına yaptığı açıklamada, atanmasının, 'Papa'nın kadınlara verdiği önemi gösterdiğini ve 1. Francis'in kadınların barış yapıcı, arabulucu ve şifacı gibi belli kabiliyetleri olduğu görüşüne katıldığını' dile getirdi.

Kadın avukat, "Bunlar erkek meslektaşlarımda da bulunan kabiliyetler olmakla birlikte, kadın olmamın bu göreve olumlu yansımasını umuyorum" dedi.

Vatikan'ın Tarikatlar Meclisi Müsteşarı ve ruhban sınıfından olmayanlardan sorumlu bölümün iki müsteşar yardımcısı kadın.

En önemli makam olan Devlet Sekreterliği ise hem iç bürokrasiyi hem de diğer ülkelerle diplomatik ilişkileri yönetiyor.

[old_news_related_template title="Papa'yı resmen taciz etti: Öfkelendiren görüntü kameraya yansıdı" desc="Katolik Hıristiyanların ruhani lideri Papa Francis dün gece Vatikan'da katıldığı bir etkinlikte zor anlar yaşadı... 83 yaşındaki Papa'yla konuşmak isteyen bir kadın din adamını kolundan çekince ortalık karıştı. Papa orta yaşlı kadını engellemek için eline vurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/01/iecrop/papa-ekrangoruntusu_16_9_1577856604.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-papayi-resmen-taciz-etti-ofkelendiren-goruntu-kameraya-yansidi-5541966/"]