Polonya Savunma Bakanlığı, iki ülke sınırında corona virüsü önlemleri kapsamında devriye gezen Polonyalı askerlerin, yanlışlıkla sınırın diğer tarafındaki terk edilmiş bir kilisede kaldığını duyurdu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Polonyalı askerler, kiliseyi ziyarete gelen Çekya vatandaşlarının bölgeyi gezmesine de engel oldu. İşgal, Çek yetkililerin Varşova'yla iletişime geçmesiyle sonlandı.

Çekya'nın kuzeydoğusundaki Moravya'da gerçekleşen olayın ardından Polonya bunun yanlışlıkla gerçekleştiğini açıklasa da Çek yetkililer, olaya dair resmi bir açıklama gelmediğini belirtti.

İŞGAL NASIL GERÇEKLEŞTİ?

İşgali ilk olarak yerel Denik gazetesi haberleştirdi. Kilisenin bakımı için görevlendirilen bir inşaat işçisi, dış cephenin sıvasının fotoğrafını çekmek isterken otomatik silahlı Polonya askerleri tarafından geri çevrildi.

Askerler kiliseye giden yola da barikat kurdu. Bunun haberini alan Denik, bölgeye bir fotoğrafçı göndererek durumu teyit etti.

Kilise, küçük bir derenin ayırdığı sınırın Çekya tarafında, 30 metre içinde yer alıyor.

Denik'e göre, askerler önce derenin Polonya tarafında kamp kurdu, ardından bilinmeyen bir nedenle Çekya'daki kiliseye geçti.

İnşaat işçisi askerler tarafından engellendiğinde tarih 28 Mayıs'tı.

O tarihten sonra da bölgede doğa gezintisine çıkan bir grup da askerler tarafından engellendiklerini anlattı.

"KORKUTUCU BİR DENEYİMDİ"

Gruptan Ivo Dokoupil, Polonyalı askerlere kiliseyi ziyaret etmek istediklerini söylediklerini fakat sert bir çekilde geri çevrildiklerini anlattı:

* Yabancı bir devletin üniformasını giymiş bir asker elinde otomatik silahla bana emir vermeye başladı. Korkutucu bir deneyimdi. 10 metreden fazla yaklaşmamıza izin vermediler.

Olayla ilgili CNN'e bir açıklama yapan Polonya Savunma Bakanlığı, "Bu bilinçli bir eylem değildi, yanlış anlaşılma sonucu gerçekleşti. Fark edilince hemen düzeltildi" dedi.

[old_news_related_template title="Komşuda corona üç haneli seviyeye çıktı" desc="İran'da corona virüsü (Covid-19) salgınında son 24 saatte 107 yeni ölümün kayıtlara geçmesiyle, ülkede salgında ölenlerin sayısı yeniden 3 haneli sayıya yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/14/iecrop/iran-reuters_16_9_1592139808.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-komsuda-corona-uc-haneli-seviyeye-cikti-5873841/"]

[old_news_related_template title="Dünya devi şirket Polonyalı işçileri getirmek istedi, Avrupa karıştı!" desc="Haftalarca süren corona virüsü salgını nedeniyle Avrupa'nın önde gelen otomobil üreticisi PSA, Fransa'nın kuzeyindeki Hordain fabrikasını kapatmak zorunda kalmıştı. Şirket, Fransa ve AB içinde tartışma yaratan bir kararla kapatılan fabrikaya açılıştan önce yerel işçiler yerine Polonyalı işçileri getirme kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/13/iecrop/psa-reuters_16_9_1592066730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/otomotiv/dunya-devi-sirket-polonyali-iscileri-getirmek-istedi-avrupa-karisti-5872968/"]