Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Nikolay Balaşov, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve cami olarak ibadete açılmasını öngören karara ilişkin eleştirilerini belirtti.

Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması özellikle Ortodoks Hristiyanları tarafından tepkiyle karşılandı. Reuters


"TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRECEK BİR KARAR"

Sputnik'in haberine göre Balaşov, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini, 'tarihin akışını değiştirebilecek bir karar' diye niteledi.

Facebook’ta açıklama yayımlayan Balaşov, bir Ortodoks Kilisesi temsilcisi olarak kararın kendisinde 'acı, içerlemişlik ve kızgınlık hisleri uyandırdığını' söyleyerek şöyle devam etti:

*Türkiye Cumhurbaşkanı’nın zihninde anlık bir siyasi başarının getirileri, bilge devlet adamlığına üstün geldi. Tarihin akışını değiştirebilecek çok büyük bir sembolik adım atıldı.

*Ne yazık ki, bu adım barışın ve dinler arası uyumun güçlendirilmesine yönelik değildi. Söz konusu adım, Rusya ile Türkiye halkları arasındaki karşılıklı anlayışı güçlendirmeye yönelik de değildi.