Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriev Rus basınına yaptığı açıklamada Rusya’nın corona virüsüne (Covid-19) karşı geliştirdiği "Sputnik V" adlı aşının önümüzdeki hafta 40 bin kişiye uygulanacağını duyurdu.

Aşı uygulanan kişiler üzerinde gözlem yapacaklarını belirten Dmitriev şu ifadeleri kullandı:

* Önümüzdeki hafta 40 bin kişiye aşının uygulanmasından sonra gözlemlere başlanacak. Aşının uygulanmasından sonraki klinik çalışmalar uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleşecek.

* Aşının uygulanması sonrası aşının etkileri, pozitif etkileri ve yan etkileri gözlemlenecek. Bu çalışmaların tümü kontrollü bir şekilde gerçekleşecek.

AŞININ UYGULAMASINDA KISITLAMA YOK

Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Denis Logunov ise internet üzerinden aşı ile ilgili son bilgileri aktararak şöyle konuştu:

* Şu ana kadar aşı 18 ile 60 yaş arasındaki gönüllülere uygulandı. Bu aşamada aşının hiçbir yan etkisi gözlemlenmedi. Aşı öncelikle virüs görülmeyen kişiler için geliştirildi fakat virüse yakalanan kişilere de uygulanabilir.

* Hastalarda yapılan testlerde antikorların kaybolduğunu ve kişide bağışıklılığın güçlendiğini gözlemledik. Aşının büyük oranda olumlu etkisinin görüldüğünden aşı uygulanacak kişilerde herhangi bir kısıtlama görmüyoruz. (İHA)


[old_news_related_template title=" Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa'ya flaş corona virüsü uyarısı" desc="Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü bugün sanal bir basın toplantısı düzenledi... Türkiye'nin de dahil olduğu DSÖ'nün Avrupa operasyonlarından sorumlu ismi Dr. Hans Kluge, 'Avrupa'da son iki aydır yeni vakalar artıyor. Bölgeden her gün 26 binden fazla yeni vaka kayıtlara geçiyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/20/iecrop/corona-reuters_16_9_1597926992.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-dunya-saglik-orgutunden-avrupaya-flas-corona-virusu-uyarisi-5997780/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsü mutasyona uğradı mı? Bakan Koca’dan mutasyon açıklaması…" desc="Corona virüsü pandemisi tüm dünyada devam ediyor. Son açıklanan verilere göre Türkiye’de, 19 Ağustos’ta bin 303 kişide corona virüsü tespit edildi. Dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün mutasyona uğraması hakkında bilgilendirmede bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/20/iecrop/fahrettin_depo_16_9_1597909589.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-virusu-mutasyona-ugradi-mi-bakan-kocadan-mutasyon-aciklamasi-5997220/"]