Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Strazburg'da yaptığı konuşmada ödülü alan muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Nobel Ödüllü Svetlana Aleksieviç, müzisyen ve siyasi aktivist Maryia Kalesnikava ve siyasi aktivistler Volha Kavalkova ve Veranika Tsapkala'nın da aralarında bulunduğu kadınları "cesur bir kadın girişimi" olarak tanımladı.

Kendilerini "düşünce özgürlüğünün savunulmasını somutlaştıran figürler" olarak adlandıran Sassoli, AP'nin eylül ayında Belarus yetkililerini barışçıl protestoları "şiddete başvurarak bastırdıkları için kınadıklarını hatırlattı.

Belarus'ta hükümete ve mevcut Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko'ya karşı devam eden siyasi gösteriler, ağustosta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından alevlendi.

Seçimleri Lukaşenko'nun kazanmasının ardından "sandığa hile karıştırıldığı" iddiasıyla ülke tarihinin en büyük halk protestoları başlamıştı.

Sakharov Ödülü 1988'den beri insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan kişi ve kuruluşları onurlandırmak için AP tarafından veriliyor. Geçen yıl ödül hapiste bulunan Uygur ekonomist İlham Tohti'ye verilmişti. (Euronews)

[old_news_related_template title="AB ve ABD'den Belarus kararı! Birçok kişiye yaptırım uygulandı" desc="Avrupa Birliği’nin (AB) bugün resmi gazetede yayınladığı karar ile 40 Belaruslu yetkiliye uygulanacak olan yaptırımlar yürürlüğe girdi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ise yaptırımlardan muaf tutuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/02/iecrop/lukasenko-reuters_16_9_1600930154_16_9_1601657218.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ab-ve-abdden-belarus-karari-bircok-kisiye-yaptirim-uygulandi-6064847/"]