ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Ticaret Bakanı Steven Mnuchin, Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran'ın yasadışı uygulamalara devam etmesi halinde yaptırımlara devam edeceklerini belirterek, Irak'taki askeri üslere balistik füze gönderilmesi olayına dahil olan 8 İranlı yetkiliye yaptırım uygulanacağını vurguladı.

Ticaret Bakanı Mnuchin ise İran'a inşaat, imalat, tekstil ve madencilik sektörlerinde yaptırım uygulanacağının altını çizerek “Başkan (Donald Trump) bu konuda yeterince açıktı: İran yaptığı terör saldırılarını bırakıp nükleer silahsızlanma teminatı verene kadar ekonomik yaptırımlara devam edeceğiz. İran hükümetinden milyarlarca dolar desteği geri çekeceğiz" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD: Irak'tan çekilme yok" desc="Orta Doğu'da yaşanan son gelişmelerin ardından 'ABD, Irak'tan çekilmeyi mi düşünüyor' sorusuna Washington'tan yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, 'Irak'tan çekilme konusu yok' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/10/iecrop/indir-1_16_9_1578670083.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-iraktan-cekilme-yok-5561221/"]

"AMERİKALILARIN HAYATLARI TEHLİKE ALTINDAYDI"

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD Başkanı Trump'ın "İranlı General Süleymani’nin Amerika’nın Bağdat Büyükelçiliği başta olmak üzere birçok elçiliğe saldırı planladığı" açıklamasına atıfta bulunarak şöyle konuştu:

* Eli kulağında olan tehlike hakkında kesin bilgiye sahiptik ve bu bilgiler ABD elçiliklerinin patlatılmasını içeriyordu.

* Saldırının hangi dakika veya hangi gün gerçekleştirileceğini bilmiyordum. Ama bu bir gerçek ki Süleymani, ABD elçilikleri ve askeri üsleri de içeren Amerikan birliklerine karşı, bölge boyunca geniş ölçekli bir saldırı düzenliyordu.

* İran, Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından ABD’nin Irak’ta bulunan askeri üsleri yakınlarına iki düzineden fazla füze göndermişti"

[old_news_related_template title="Trump'tan İran'a yeni yaptırım kararı" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Irak'ta bulunan ABD üslerine saldırı düzenleyen İran'a yönelik yeni yaptırım kararı aldıklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/09/iecrop/trump-iran-yaptirim-reuters_16_9_1578599277.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-trumptan-irana-yeni-yaptirim-karari-5559487/"]

"EKONOMİK OLARAK ZARAR VERDİK"

ABD Hazine Bakanı Mnuchin ise, imalat, madencilik ve tekstil alanlarında İran'a yaptırım uygulandığını ifade ederek "Ekonomik olarak zarar verdik" dedi.

TRUMP YAPTIRIMLARI İMZALAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada yaptırım kararını imzaladığını belirterek, "Yaptırımları uyguladık. Öncekiler ağır yaptırımlardı ama şimdi yaptırımları önemli ölçüde artırdık” demişti. (İHA)

[old_news_related_template title="ABD-İran geriliminde son perde! Başkan Trump'a 'orada dur bakalım' dediler" desc="Tahran-Washington hattında yaşanan 'Kasım Süleymani' gerginliğinde yeni gelişme... ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın İran ile askeri çatışmaya girme yetkisini sınırlandırmayı öngören bir karar tasarısını kabul etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/10/iecrop/2019-12-19t021014z_1664745294_rc22yd9t26io_rtrmadp_3_usa-trump-impeachment_16_9_1578633909.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-abd-iran-geriliminde-son-perde-baskan-trumpa-orada-dur-bakalim-dediler-5559795/"]