Hava saldırısının ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından onaylanmasının ardından bazı senatörler de Twitter'dan açıklama yaptı.

Trump Yönetimi'nin söz konusu saldırı öncesinde Kongre'ye danışmadığını vurgulayan Demokrat Senatör Chris Murphy, Pentagon'un saldırıya ilişkin "Gelecekteki İran saldırılarını engellemek maksadıyla yapıldı" ifadesine tepki gösterdi.

Euronews'ün haberine göre; Murphy, şu değerlendirmede bulundu:

"Süleymani'nin ABD'nin düşmanı olduğu açıktı ancak burada sorulması gereken asıl soru şu: ABD, Kongre'nin izni olmadan İran'ın en güçlü ikinci ismine suikast düzenleyerek, korkunç büyüklükte bölgesel bir savaşı mı tetikledi? Bizim genelde yabancı siyasi figürleri öldürmememizin sebebi, böyle bir adımın daha fazla Amerikalının ölmesine sebebiyet vereceği inancıdır. Bu akşam bizim gerçek, acil ve ciddi endişemiz bu olmalı."

[old_news_related_template title="Son dakika... Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü saldırı sonrası flaş detay!" desc="İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Şii Haşdi Şabi örgütü yöneticilerinden Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü hava saldırısına ait görüntüler gelmeye devam ediyor. Sosyal medyada Süleymani'ye ait olduğu öne sürülen bir kare yayınladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/03/iecrop/kasimsuleymaniyuzuk-1_16_9_1578034078.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-kasim-suleymaninin-olduruldugu-saldiri-sonrasi-flas-detay-5545668/"]

'ONLARCA YILLIK ÇATIŞMAYA SEBEP OLABİLİR'

Senatör Richard Blumenthal da benzer bir tepki göstererek, Trump Yönetimi'nin saldırıya ilişkin acilen Kongre ve Amerikan halkına açıklamada bulunmasını gerektiğini vurguladı.

Blumenthal, "Askeri güç kullanımına ilişkin mevcut yetkiler hiçbir şekilde olası yeni bir savaşın başlamasını kapsamamaktadır. Bu hamle, onlarca yılın en büyük çatışmasına sebebiyet verebilir. Benim en büyük endişem, bölgede görev yapan cesur Amerikalıların güvenliğidir" açıklamasında bulundu.



SAVAŞI ENGELLEMEK İÇİN YASA GEÇİRİLMELİ

Trump'ın ABD Kongresi'nden izin almadan düzenlediği bu saldırı ile Amerikan halkını yeni bir savaşın eşiğine getirdiğini savunan Senatör Tom Udall ise, "İran ile yasa dışı bir savaşın engellenmesi için acilen yasa geçirilmeli. Kongrenin hemen devreye girmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

CARPER: İHTİYATSIZ PROVOKASYON

Senatör Tom Carper da Washington Yönetimi'nin İran konusunda sürekli provokatif eylemlerde bulunduğunu vurgulayarak, "Bu yönetim, İran söz konusu olduğunda her zaman tutarlı bir strateji yerine ihtiyatsız provokasyonu seçti. Benim korkum, bu gece yaşananların da bunlardan biri olması" mesajını paylaştı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Bölgedeki gerilim savaşa evriliyor... Kasım Süleymani öldürüldü!" desc="Uluslararası ajanslar haberi 'acil' koduyla geçti, tüm dünya 'son dakika' gelişmesi olarak duyuruyor... Bölgede son günlerde yaşanan ABD-İran gerilimi sonuçları çok ağır olabilecek bir çatışmaya evriliyor... İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD güçleri tarafından öldürüldüğü teyit edildi. 62 yaşındaki Süleymani'yi hedef alan saldırıda toplam 10 kişinin hayatı kaybettiği öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/03/iecrop/kasimsuleymani-1_16_9_1578025106.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-bolgedeki-gerilim-savasa-evriliyor-kasim-suleymani-olduruldu-5545274/"]