Almanya'yı dehşete düşüren terör saldırısı ile ilgili Ankara'dan ilk açıklama geldi... 9 kişiyi öldürdükten sonra evde annesini vuran ve intihar ederek yaşamına son veren Tobias Rathjen'in terörü ülkede panik yarattı... 10 kişinin öldürüldüğü ve 6 kişinin yaralandığı saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.



Twitter üzerinden açıklama yapan Kalın, saldırının ilk saatlerinde bir iddia olarak gündeme gelen, "Ölenler arasında Türkler de var" söylentisinin maalesef doğru olduğunu duyurdu.

[caption id="attachment_5636145" align="alignnone" width="714"] Almanya'nın çok okunan gazeteleri, saldırganın fotoğrafını internet sitesinden paylaştı.[/caption]

Kalın, "Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Hessen Eyalet Meclisi'nde saldırının kurbanları anısına saygı duruşunda bulunuldu. Bugünkü oturum iptal edildi.

[caption id="attachment_5636240" align="alignnone" width="387"] Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflarda korkunç saldırıda yaşamını yitirenlerden birinin Gökhan Gültekin olduğu öğrenildi. Bu konuyla ilgili resmi makamlardan henüz bir doğrulama gelmedi.[/caption]

Sözcü'nün yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre saldırıda yaşamını yitirenlerin uyrukları da kesinleşti. Buna göre saldırıda dört Türk, iki Alman bir Bosna, bir Pakistan ve bir Romanya vatandaşı hayatını kaybetti.

[caption id="attachment_5636462" align="alignnone" width="768"] Saldırıda yaşamını yitirenlerden birinin Ferhat Ünvar isimli Türk vatandaşı olduğu açıklandı.[/caption]

HANAU'DA NE OLMUŞTU?
Almanya'nın batısında bulunan Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau kasabasında isminin sonradan Tobias R. olduğu öğrenilen bir saldırgan iki nargile kafeye silahlı saldırı düzenledi. Olayda ilk belirlemelere göre 9 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkeyi dehşete düşüren saldırılar yerel saatle 22:00 sularında Frankfurt'un 25 kilometre doğusunda yaşandı. Saldırgan, Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Hanau'daki Midnight isimli bir kafeye silahlı saldırıda bulundu. Burada 3 kişiyi öldüren Tobias daha sonra koyu renkli bir otomobille Arena Bar& Cafe isimli bir mekana gitti. Burada da insanları öldüren ve çok sayıda insanı da yaralayan saldırgan daha sonra kaçtı. Görgü tanıkları, nargile kafe müşterileri arasında Türkçe konuşanların da olduğunu o saatlerde söylemişti.



Almanya'nın çok okunan tabloid gazetesi Bild, internet sitesi üzerinden saldırganın bir dairede ölü bulunduğunu yazdı. Saldırganın evdeki annesini öldürdükten sonra intihar ettiği açıklanırken, evde inceleme yapan güvenlik güçleri bir itiraf mektubu buldu. Tobias Rathjen'in bu mektubun yanı sıra bir videoyu da YouTube üzerinde paylaştığı ortaya çıktı. Videoda İngilizce konuşan ve farklı komplo teorilerini anlatan Tobias Rathjen'in İngilizcesinin çok düzgün olduğu ve sakince tane tane konuştuğu görülüyor.

Yerel basın, Tobias Rathjen'in de baskın yapılan evde olduğunu ve gözaltına alındığını yazdı. Bild'in haberinde Rathjen'in babasının saldırılardan sorumlu tutulmadığı belirtildi.

[caption id="attachment_5636319" align="alignnone" width="1200"] Saldırıda yaralananlardan birinin Muhammed isimli Türk vatandaşı olduğu öğrenildi.[/caption]

TOBIAS RATHJEN KİM?
Alman basınında yer alan haberlere göre Tobias Rathjen isimli saldırgan 43 yaşında. Hanau'da dünyaya gelen ve orada okula giden terörist daha sonra Almanya'nın Bayreuth kentinde üniversite eğitimini tamamladı. Bir bankada memur olarak çalışan Rathjen'in evli olduğu belirtildi.

Alman basınına konuşan teröristin komşusu, "Tamamen göze çarpmayan ve normal davranan birisiydi. Kendisiyle çok yakın değildim ama birbirimizi gördüğümüzde sık sık selamlaşırdık" dedi.

TERÖRİST VİDEODA NE ANLATIYOR?
Alman basını, Tobias Rathjen isimli saldırganın evinde bir video çekip bunu birkaç gün önce YouTube’a yüklediğini yazdı. Alman basını gelişmeyi, “Bu sabaha kadar internet üzerinden izlenebilen video bir evde çekildi. Videoda Tobias Rathjen, ABD’nin yer altında askeri üsleri var ve burada çocuklara işkence yapılıyor ve öldürülüyor. Burada şeytanlara tapılıyor. Amerikan vatandaşları uyanmalı ve bu kabusla savaşmalı” şeklinde aktardı.

Videoda Almanya’daki olası bir saldırı hakkında bir açıklama olmaması dikkat çekti. Videoyu değerlendiren Alman basını ve uzmanlar, saldırganın videoda çok sakince ve düzgün konuştuğunu aktarırken, İngilizcesinin akıcı olduğu belirtildi. Videoda farklı komplo teorilerinden bahseden Tobias Rathjen'in, sesler duyduğu ve bebeklikten itibaren izlendiğini söylediği belirtiliyor.

BERLİN'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
10 kişiyi öldüren Tobias Rathjen'in yarattığı dehşet ile ilgili soruşturma ve incelemeler devam ederken Berlin'den flaş bir açıklama geldi. Yaşanan saldırı sonrasında Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun lideri Annegret Kramp-Karrenbauer açıklamalarda bulundu.

Merkel'den sonra görevi geçen yıl devralan Kramp-Karrenbauer, "Radikal sağ, giderek daha da fazla bir şekilde toplumumuzu zehirliyor" dedi. Kramp-Karrenbauer, "İnsanları düşman olarak zehirli bir düşünce, kendini diğerlerinden üstün görmek, vatandaşımızları yabancı olarak görmek, toplumumuzu zehirliyor. Ve bu durum bütün suçların da önünü açıyor" dedi.

MERKEL PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Saldırıyla ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel de açıklamalarda bulundu. Merkel, "Irkçılık toplumu zehirliyor. Saldırının ırkçı izler taşıdığına çok sayıda gösterge var. Vatandaşlarımız arasında ırk ve din ayrımı yapmıyoruz. Olayı aydınlatmak için her şey yapılacak" ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_5636135" align="alignnone" width="1200"] Saldırganın aracı dikkatle incelendi. Araçta mühimmat şarjörler ve silah kılıfı bulundu.[/caption]

HANAU HAYALET ŞEHİR OLDU
Olay yerinden bildiren Bild muhabiri, Hanau sokaklarının hayalet şehri andırdığını ifade etti. Sokakların bomboş olduğunu anlatan Bild muhabiri, olay mahallinin projektörlerle aydınlatıldığını, güvenlik güçlerinin etrafı güvenlik çemberine aldığını bildirdi.

Ülkenin çok okunan dergilerinden Spiegel de olayla ilgili son dakika gelişmelerini okurlarıyla paylaştı. Dergi, savcılığın ve adalet bakanlığının bu dava üzerinde soruşturma başlattığını duyurdu.  Saldırganların kullandığı otomobil bubi tuzaklarına karşı güvenlik güçleri tarafından dikkatle aranırken, aracın içinde mühimmat, şarjörler ve bir silah kılıfı bulundu. Bild’in soruşturmayı yürüten ekipten aldığı ilk bilgilere göre; saldırganın av ruhsatına sahip.

Almanya’da şok etkisi yaratan bu olay, başkent Berlin’de “Güldür Güldür Şov” temsilinin yapıldığı Tempodrom konser salonu yakınlarında bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan dört gün sonra yaşandı.

BU AKŞAM TÖREN VAR

Hanau Belediye Başkanı Alman Bild gazetesine konuştu. Belediye Başkanı, "Bu akşam saat 18:00'de pazar alanında bir anma töreni düzenleyeceğiz. Şehir merkezinde bir anı defteri olacak. Eğer kanıtlar toplanırsa bir anma töreni gerçekleşecek. Ayrıca ölenlerin yakınlarıyla konuşacağım. Fakat bu ikincil önceliğimiz" dedi.

ÖLENLERİN ADI BELLİ OLDU


Kafedeki saldırıda ölen Türklerin kimlikleri belli oldu.

Hain saldırıda, Gökhan Gültekin, Ferhat Ünvar, Sedat Gürbüz ve Fatih Saraclar hayatını kaybetti.

24 SAYFALIK MEKTUP BIRAKMIŞ

Katil Rathjen, arkasında 24 sayfalık bir bir mektup bırakmış, bazı halkların katledilmesi gerektiğini, bazılarının artık sınır dışı edilemeyeceğini belirtmiş.

Rathjen, 24 sayfalık mektupta, gizli servislerle bağları olduğunu vurgulamış ve çeşitli komplo teorilerine yer vermiş.