Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın dün yaptığı, "Federal çözüm sağlanmazsa adadaki bölünmüşlük kalıcı olabilir. İlk defa söylemediğim bu sözlerimin arkasındayım. Çünkü Kıbrıs Türk halkının gerçek duygu ve düşüncesi budur. "Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacaktır' siyaseti 1950'lerin sloganıdır" açıklamalarına yanıt verdi.

KKTC'Yİ ORTADAN KALDIRACAK SENARYO

Akıncı, "Kendi kendini yöneten, kendi kendine yeten, kendi kurumlarında gerçek manada söz sahibi olan bir yapıyı özlüyor. Elbette özellikle ekonomi ve diğer alanlarda başarmamız gerekenler olduğu da kuşkusuzdur. Toplumumuz ilhak olasılığını ise asla benimsemiyor. Böyle bir halkın seçtiği lider olarak, Kırım ile ilişkilendirilerek sorulan soruya verdiğim cevap başka ne olabilirdi ki? Evet, Kırım benzeri bir ilhak senaryosunun korkunç olduğunu ve bunun Kıbrıs Türklerinin olduğu gibi Türkiye’nin de yararına bir gelişme olmayacağını belirttim. KKTC'yi asıl ortadan kaldıracak senaryo da budur. İlk defa söylemediğim bu sözlerimin de arkasındayım; çünkü Kıbrıs Türk halkının gerçek duygu ve düşüncesi budur" sözlerine yanıt bugün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan geldi.

KIBRIS'A DÜRÜST OLMAYAN SİYASETÇİ YAKIŞMIYOR

DHA'nın haberine göre; Çavuşoğlu, "Seçim zamanında Sayın Akıncı, Türkiye'yi malzeme yapıyor. Malzeme yaparak Türkiye'ye saldırmaya çalışılıyor. Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle ne Kıbrıs'ta ne hiçbir yerde çalışmadım. Kıbrıs'a dürüst olmayan siyasetçi yakışmıyor" dedi.

GUARDIAN'A ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiliz The Guardian’a verdiği mülakatta adil federal çözüm içeren bir anlaşmaya tez zamanda ulaşılmazsa, adadaki Türk ve Rum toplumlarının bölünmüşlüğünün kalıcı hale geleceği uyarısında bulunmuştu.

İki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının her yıl giderek daha kemikleştiğini, bunun yeniden birleşme ihtimalini azalttığını belirten Akıncı, “Acele etmemiz lazım. Bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına, belirleyici bir ana geldik” demişti.

İngiliz gazetesinin “Kırım tarzı ilhak ihtimali” sorusunu “korkunç” diye yanıtlayan ve “Türkiye’nin kendi çıkarlarına aykırı” diye değerlendiren Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu savunmuştu.



[old_news_related_template title="Akıncı'dan gerilimi tırmandıracak açıklama: 'Kıbrıs Türk'tür Türk kalacaktır' siyaseti geçmişte kaldı" desc="'Federal çözüm sağlanmazsa adadaki bölünmüşlük kalıcı olabilir' diyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelen tepkiler üzerine açıklama yaptı. Akıncı, 'İlk defa söylemediğim bu sözlerimin arkasındayım. Çünkü Kıbrıs Türk halkının gerçek duygu ve düşüncesi budur. 'Kıbrıs Türk´tür Türk kalacaktır' siyaseti 1950'lerin sloganıdır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/09/iecrop/depophotos_16397961_16_9_1581255697.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/akincidan-gerilimi-tirmandiracak-aciklama-kibris-turktur-turk-kalacaktir-siyaseti-gecmiste-kaldi-5615079/"]