Dünya son yılların en büyük sağlık krizlerinden biriyle karşı karşıya... Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Avrupa'ya da yayılan corona virüsü nedeniyle küresel çapta "olağanüstü hâl" ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada temel nedenin Çin'de değil diğer ülkelerde yaşananlar olduğunu söyledi.

Ölümcül corona virüsünün sağlık sistemi sağlam olmayan ülkelere yayılabileceği yolunda kaygı duyulduğu belirtiliyor. DSÖ, virüsün Çin dışında 18 ülkeye yayıldığını ve 98 vaka tespit edildiğini açıkladı. Fakat Çin haricinde virüsün görüldüğü diğer ülkelerde şimdiye dek ölümlü vakaya rastlanmadı.

[custom_content title="Acil durum ne anlama geliyor?" desc="Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında DSÖ'ye bazı yetkiler veriyor. Öncelikle dünyaya salgının ciddi bir acil durum olduğu mesajı verilmiş oluyor. Acil durum ilanı ülkeleri salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya, ayrıca salgının yayıldığı ülkelerin vatandaşlarını sağlık ve hijyen tavsiyelerine uymaya teşvik ediyor. DSÖ acil durum ilan ettiğinde, bazı şehirler ve bölgeler için seyahat uyarısı yapabiliyor. DSÖ'nün ayrıca ülkelerin kamu sağlığı önlemlerini denetleme yetkisi de bulunuyor."]

DSÖ daha önce sadece beş kez uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti. 200 binden fazla insanın ölümüne yol açan domuz gribi (H1N1) salgınının yaşandığı 2009'da, kökü kazındığı düşünülürken 2013'de yükselişe geçen çocuk felci gerekçesiyle, 2016'da patlak varan Zika virüsü nedeniyle ve 2014 ve 2019'da Afrika'yı etkileyen Ebola virüsüne karşı Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmişti.

[caption id="attachment_5598637" align="alignnone" width="1200"] FOTO: REUTERS/ Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus.[/caption]

CORONA VİRÜSÜYLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

* İtalya'nın Civitavecchia şehrinde içinde 27 Türk'ün bulunduğu bir cruise gemisi corona şüphesiyle durduruldu. Ancak gemide corona virüsü taşıyan kimsenin bulunmadığı belirlendi.

* İtalya, Roma'da iki Çinli turistte corona virüsü tespit edilmesinin ardından Çin'e tüm uçuşları askıya aldı.

* Amerikalı sağlık yetkilileri, corona virüsünün insandan insana geçtiği ABD'deki ilk vakanın Chicago'da görüldüğünü açıkladı. Yaklaşık 200 ABD vatandaşı Wuhan'dan döndü ve en az 72 saat California'daki bir askeri üste karantina altında tutulmalarına karar verildi.

* Rusya, Çin'le olan 4 bin 300 kilometrelik sınırını kapatma kararı aldı.

* Japon medyasına yansıyan haberlere göre; başkent Tokyo'ya iki uçak indi ve üç yolcuda corona virüsü bulundu.

* Hindistan, Wuhan'da eğitim gören bir vatandaşında corona virüsü tespit edildiğini açıkladı. Öğrencinin Hindistan'ın güney eyaletlerinden Kerala'da bulunduğu bildirildi.

[custom_content title="11 günde 45 kat arttı!" desc="Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun verilerine göre; 20 Ocak'ta Çin'de görülen vaka sayısı 291'di. Çinli yetkililer bugün itibarıyla virüs nedeniyle 213 kişinin hayatını kaybettiğini, tespit edilen vaka sayısının ise 9 bin 692'ye yükseldiğini duyurdu. Bu sayı, sadece 11 gün içinde corona virüsü vakasının yaklaşık 45 kat arttığını gösteriyor."]

[caption id="attachment_5598647" align="alignnone" width="1200"] FOTO: REUTERS/ İtalyan cruise gemisi Costa Smeralda corona şüphesi nedeniyle Civitavecchia'da durduruldu.[/caption]

CORONA VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE GÖRÜLMEDİ

Corona virüsü nedeniyle Türkiye de yoğun tedbirler alıyor. İstanbul Havalimanı'nda Çin'den gelen yolcular termal kameralarla kontrol ediliyor.

İstanbul Büyükçekmece, Nevşehir, İzmir ve Aksaray'da corona virüsü alarmı verilmişti. Ancak yapılan tetkiklerde Çinli turistlerde ve bir Türk iş adamında corona virüsüne rastlanmadı.

İstanbul'daki vakada Büyükçekmece'den Maltepe'deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen iki Çinli turist, memleketlerine gönderilmişti. Bu iki Çinli turistin virüsün ortaya çıktığı Wuhan'dan geldikleri açıklanmıştı.

Öte yandan Kapadokya turu kapsamında Aksaray Sultanhanı ilçesine giden 10 Çinli turist ile şoför ve rehberin bulunduğu kafileden bir Çinli öksürük şikâyetiyle hastaneye başvurmuştu

Bunun üzerine tüm kafile tedbir amaçlı Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müşahede altına alınmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu ana kadar corona virüsü tanısı olan bir hastamız yok" açıklaması yapmıştı.

[caption id="attachment_5598630" align="alignnone" width="1000"] Corona virüsü henüz Türkiye'de görülmedi fakat sınırlarımızdan çok da uzak sayılmaz. Google'dan elde edilen verilere göre; şimdiye kadar dört vakanın tespit edildiği Almanya, virüsün görüldüğü Türkiye'ye en yakın ülke. Almanya'da yaklaşık 2 milyon Türk yaşıyor.[/caption]

TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Ayrıca virüsün ortaya çıktığı Wuhan’da yaşayan 32 Türk’ün tahliyesi yolunda karar çıktı. Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen önceki gün yaptığı açıklamada, Çin’de yaklaşık 6 bin Türk yaşadığını ve Wuhan’daki 32 Türk’ün tahliye edileceğini duyurdu.

Büyükelçi Önen, Çin’de virüs kapan bir Türk vatandaşı olmadığını belirterek, 32 Türk’ün ambulans uçakla Türkiye’ye getirileceğini ve karantina uygulaması yapılacağını açıkladı.

SADECE TÜRKİYE DEĞİL...

Ölümlerin çoğu virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinde yaşandı. 60 milyon kişinin yaşadığı bölgede giriş çıkışlar bir süredir yasak.

Wuhan'da yaşayan binlerce yabancı uyruklu çalışan için de tahliye işlemleri başlatıldı. Türkiye'nin yanı sıra Britanya, Avustralya, Güney Kore, Singapur ve Yeni Zelanda'nın iki hafta içinde tüm vatandaşlarını Wuhan'dan çıkarıp karantinaya alması bekleniyor.



CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

[caption id="attachment_5598646" align="alignnone" width="1200"] FOTO: REUTERS/ İstanbul'da corona virüsü tehdidi nedeniyle maske ihtiyacı ciddi ölçüde arttı. Bu nedenle üreticiler, artan ihtiyaca yetişmek için yoğun şekilde maske imal ediyor.[/caption]

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.

[old_news_related_template title="Dünyayı dehşete düşüren virüsle ilgili bomba 'yarasa' iddiası" desc="Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı dehşete düşüren corona virüsüyle ilgili bomba bir iddia ortaya atıldı. Bilim insanları, virüsün yarasalarda bulunabileceğini ve yarasa çorbasından insanlara geçmiş olabileceğini düşünüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/23/iecrop/yarasa_16_9_1579758955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/dunyayi-dehsete-dusuren-virusle-ilgili-bomba-yarasa-iddiasi-5583361/"]

[old_news_related_template title="Salgın hastalık bölgesinde kan donduran görüntü: Büyük panik yaşanıyor" desc="Çin'in Wuhan bölgesinden çıkan ve önce ülkedeki diğer kentlere ve sonrasında da birçok ülkeye sıçrayan corona virüs ile ilgili korku yaratan bir video ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşılan ve Wuhan'daki bir hastanede çekildiği öne sürülen videoda sedyeye bağlı olan bir hastanın histerik bir şekilde kriz geçirdiği anlar görülüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/27/iecrop/coronavirus-twitter_16_9_1580123421.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-salgin-hastalik-bolgesinde-kan-donduran-goruntu-buyuk-panik-yasaniyor-5590821/"]