ABD'nin çok okunan gazetelerinden New York Times, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra bütün dünyaya yayılan ve bugüne kadar 304 kişinin ölümüne sebep olan ve 14 binden fazla insanın da hastanede tedavi altına alındığı salgın hastalıkla ilgili bir iddia ortaya attı.

Gazeteye konuşan bazı kaynaklar Çin hükümetinin hastalık haberlerini ve bu konuda konuşan doktorlara baskı uyguladığını söyleyerek, "Hükümet duyulan utançtan ve bunun bir zafiyet olarak gösterilmesinden rahatsızdı ve bu hastalığın duyulmamasını istedi" açıklamasını yaptı.

Son yılların en büyük salgını olan ve son dönemin ticari ve kültürel olarak en aktif ülkelerinden biri olan Çin'de ortaya çıkmasının ve buna ek olarak hastalığın insandan insana bulaşmasının da çok önemli bir faktör olduğu corona virüsü ile ilgili Aralık ayında paylaşım yapan bir doktorun ceza aldığı da ortaya çıktı.

"POLİSLER KAPIMA GELDİ"
New York Times'a konuşan Doktor Li Wenliang, "Ben 30 Aralık gecesi bir sosyal paylaşım platformunda 7 hastasının karantina altına alındığını arkadaşlarımla paylaştım. Çin'de 2002 yılında patlak veren 800 kişinin ölümüne sebep olan SARS tekrar mı geliyor diye sordum. Gecenin bir yarısında Wuhan Sağlık Müdürlüğü'nden yetkililer neden böyle bir bilgi paylaştığımı sorarak beni azarladı ve 3 gün sonra da polisler kapıma gelerek uygunsuz davrandığıma dair bir kağıt imzalattılar" dedi.

Gazeteye konuşan Dr. Li Wenliang, "Sosyal medyada arkadaşlarımı uyardığım için Wuhan Sağlık Müdürlüğü beni sorguya çekti" dedi.


Bölgede yaşayanlarla konuşan New York Times, ilk semptomların Aralık ayının ortasında ortaya çıktığını aktarırken, yetkililerin harekete geçmemesi dolayısıyla salgının büyük bir hızla bulaşarak yayıldığını yazdı. New York Times'ın haberinde, "Yetkililer kamuya açıklama yapmaktan çekindi. Bunda siyasi motivasyonun yeri büyük çünkü yetkililer Ocak ayında yapılan yıllık kongrelerine odaklanmak istiyorlardı. Dolayısıyla o zamanlarda bile sık sık enfeksiyon riski olmadığını söylüyorlardı" ifadesi kullanıldı.

Gazeteye konuşan yetkililer, "Hastalığın ilk belirtileri Aralık ayının başında kendini gösterdi. Fakat yetkililerin harekete geçmeye başladığı tarih 20 Aralık'tı. Bu tarihte hastalık korkutucu boyutlara ulaşmış ve bir tehdit olmaya başlamıştı" ifadesini kullandı.


ÇİN DIŞINDA İLK ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ
Yaşananların ardından bugün Filipinler'den korkutan bir açıklama geldi... Filipinler Sağlık Bakanlığı, 44 yaşındaki bir Çinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Böylelikle, Çin dışında Corona virüsünün sebep olduğu ilk ölüm gerçekleşti.

Yetkililer, Wuhan kentinden ülkeye gelen kişinin Cumartesi gecesi yaşamını yitirdiğini duyurdu. Filipinler'de bugüne kadar 2 kişide corona virüsü tespit edilmişti. Bunlardan biri 44 yaşındaki adam ve diğeri de onun 38 yaşındaki arkadaşıydı. 38 yaşındaki kadının tedavisinin devam ettiği açıklandı. Yetkililer, çiftin 21 Ocak'ta Hong Kong üzerinden ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

Filipinler Sağlık Bakanı Francisco T. Duque III, "Bu hastalık dışarıdan gelmiş bir hastalık ve ülkede yaşayan birisine bulaştığına dair bir kanıt yok" dedi. Dünya Sağlık Örgütü de resmi sosyal medya hesapları üzerinden yaşanan ölümü doğruladı.

Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda Çin askerinin özel uçaklarla Wuhan'a indiği görülüyor.


ASKER SIFIR NOKTASINDA
Wuhan'dan dalga dalga yayılan panik, korku yaratmaya devam ediyor... Yaşanan gelişmelerin ve ölü sayısının artmasından sonra Reuters haber ajansının bugün paylaştığı bir fotoğraf Çin hükümetinin güvenlik önlemlerini artırmaya başladığını gözler önüne serdi. Salgın hastalığın sıfır noktası yani Wuhan'da çekilen fotoğraflarda çok sayıda Çin askerlerinin özel uçaklarla bölgeye indiği görülüyor.

Fotoğraflarda ağızlarında maskelerin olduğu Çinli askerler tıbbi malzeme, ilaç ve bayraklar taşırken görülüyor.

Arap dünyası da yaşanan corona virüsü paniğine çözüm olarak yeni bir uygulama başlattı. Umman ve Suudi Arabistan'ın resmi havayolu şirketleri bugünden itibaren Çin'le uçuşların askıya alındığını açıkladı.