John Hopkins Üniversitesi'nin istatistiklerine göre; dünya çapındaki enfeksiyon sayısı 86 bini aşmış durumda. Bu rakam Çin'de bu sabah itibarıyla 81 bin civarında görülüyor. Çin dışındaki ölümler 3 bin 241, Çin'deki ölümlü vakalar ise 3 bin 208 olarak kayıtlara geçti.

Virüsün merkez üssü olan Çin dışında coronadan en çok etkilenen ülkeler sırasıyla İtalya, İran, İspanya, Fransa ve Güney Kore oldu. İtalya'da ölü sayısı dün 368 artarak 1807'e yükseldi. İran'da corona virüsünden öldüğü tespit edilen 724 kişi bulunuyor. Bu rakam İspanya'da 292, Fransa'da 127, Güney Kore'de ise 75.



YAKLAŞIK 6 BİN HASTANIN DURUMU KRİTİK

İstatistik sitesi Worldometers'in verilerine göre; virüsün ortaya çıktığı günden bu yana toplam 169 bin 719 vaka tespiti yapıldı. 6 bin 518 enfekte hasta hayatını kaybetti. İyileşenlerin sayısı ise 77 bin 776 olarak belirlendi. Aktif vaka sayısı bu sabah itibarıyla 85 bin 425. Bunların 5 bin 921'inin durumu "ciddi" ya da "kritik" olarak sınıflandırılıyor.



CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve SARS gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor. Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.



[old_news_related_template title="İletişim Başkanlığı'ndan Corona virüsü açıklaması!" desc="Corona virüsüyle mücadele kapsamında yeni bir toplantı daha gerçekleştirildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlık etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/15/iecrop/cumhurbaskanligi-iha_16_9_1584293859.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/cumhurbaskanligindan-corona-virusu-aciklamasi-5680938/"]