Corona virüsü salgınında vaka sayısı 10 milyonu geçerken özellikle Avrupa'da havaların ısınmasıyla birlikte ülkenin gündemi ne Covid-19 ne işsizlik... İngiltere kamuoyu, Dışişleri Bakanlığı'nın yaz tatilinde hangi ülkelere gitmeye izin vereceğini merak bekliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın ülke dışına çıkma yasağı getirmesinden tam 111 gün sonra 6 Temmuz itibariyle İngilizler yurt dışına çıkarak tatile gidebilecek. Henüz hangi ülkelere resmi olarak izin verildiğine dair net bir açıklama yapılmazken, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan'a izin çıkması bekleniyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, elde ettiği veriler ve kulislerdeki iddiaları göz önünde bulundurarak, İngiliz vatandaşları için güvenli ülkeleri sıraladı.

[caption id="attachment_5899444" align="alignnone" width="880"] Fotoğraf: Reuters[/caption]

Diplomatik kaynakların iddiasına göre Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Slovakya ve Slovenya gibi ülkelere İngiliz vatandaşlarının gitmesi için ikinci aşamada izin çıkacak.

TÜRKİYE VE PORTEKİZ BASTIRIYOR
Independent, özellikle son dönemde başkent Lizbon'da vaka sayısının artış göstermesi dolayısıyla Portekiz'e ilk aşamada izin verilmeyeceği belirtilirken, Portekizli yetkililerin bu konuda baskı yaptığını yazdı.

Independent, Ankara-Londra hattında da müzakerelerin yoğun bir şekilde ilerlediğini yazdı. Gazete, "Avrupa Birliği dışındaki en popüler turizm merkezlerinden biri olan Türkiye'de de son iki haftada az biraz vaka sayısında artış oldu. Fakat Türkiye'de de ülkeye girişe izin çıkarılması için yoğun bir diplomatik baskı uygulanıyor" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'NİN ADI TELAFFUZ EDİLİYOR
Öte yandan BBC Türkçe'de yer alan haberde Türkiye'nin de seyahat koridorundaki ülkeler arasında yer alacağı öne sürüldü. Henüz resmi olarak konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, İngiltere'nin devlet televizyonu BBC'ye konuşan hükümet kaynakları, seyahat koridorunun açılacağı ülkelere tatile gidenler için dönüşte 14 günlük karantina kuralının uygulanmayacağını açıkladı.

Henüz resmen açıklanmasa İngiltere'den ismi haberlerde telaffuz edilen bazı ülkeler için rekor sayıda tatil rezervasyonu yapıldı. Turizm şirketi TUI'den (Touristik Union International) bir yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada hükümetin kararını "ileriye dönük çok pozitif bir adım" olarak yorumlarken, "Sadece bu hafta içinde rezervasyonlarda yüzde 50 artış oldu. İspanya ve Yunanistan, bu yaz en popüler tatil adresleri olacak gibi görünüyor" dedi.

Lastminute.com adlı internetten tatil rezervasyonu yapan şirket ise geçen haftaya göre satışlarda yüzde 80 artışın gerçekleştiğini, bunda İspanya'nın İngiltere'den gidecek turistlere karantina uygulamasını kaldırmasının etkili olduğunu açıkladı.

[old_news_related_template title="İngiltere'den turizmi canlandıracak sistem: Türkiye'nin durumu şüpheli" desc="İngiltere corona virüsü salgınından etkilenen turizmi canlandırmak için harekete geçti. 'Trafik ışığı sistemi' hazırlayan yetkililer, hava koridoru oluşturulacak ülkeleri risk grubuna göre kırmızı, sarı ve yeşil kategorilere ayırdı. Taslağı ortaya çıkan sistemde yer verilmeyen Türkiye'nin durumu 'şüpheli' olarak adlandırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/27/iecrop/turizm-reuters_16_9_1593246149.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ingiltereden-turizmi-canlandiracak-sistem-turkiyenin-durumu-supheli-5897841/"]