Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan kentinde başladıktan kısa bir süre sonra küresel bir paniğe sebep olan corona virüsü hızını artırarak yayılıyor... Dünya çapında 381 binden fazla insana bulaşan ve 16 binden fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü ile ilgili önlemler alınmaya devam ederken, Avrupa'da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'dan korkunç bir açıklama geldi...

Corona virüsü salgınının ülkeye geldiği günden beri 35 bin 136 kişide hastalık tespit edilen ve en son rakamlara göre toplam 2311 kişinin öldüğü İspanya'nın Savunma Bakanı Margarita Robles, askerin arama-kurtarma ve ilk yardım çalışmalarına destek olduğunu ve askerlerin görevlerini şehir içinde yaptığını duyurdu.

Fakat Robles, ülkedeki yaşlıların ve korkudan dışarı çıkamayanların evde çaresizce ölümü beklediğini de söyleyerek, "Askerlerin bazı kontrollerinde, yaşlıların evlerinde tamamen terk edildiğini gördü ve hatta bazıları yataklarında ölü bulundu" dedi. Ana Rosa televizyon programına çıkan Robles, "Bu insanlık dışı yaklaşım tolere edilmeyecektir ve sorumlular cezalandırılacaktır" dedi.

Robles'in açıklamasında özellikle huzurevlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Bu açıklamanın ardından İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa katıldığı basın toplantısında, "Huzur evleri ve bakım evleri hükümetimizin esas önceliğidir. Buralara çok yakından bakacağız" dedi.

BUZ PİSTİ GEÇİCİ MORG OLDU
İspanyol medyasına konuşan hükümet yetkilileri, Palacio de Hielo isimli buz pistine geçici morg yapılacağını duyurdu.

İspanyol medyasında yer alan haberlerde, cenaze evlerinin kapasitesinin dolduğu ve bundan böyle geçici olarak corona virüsünden ölenlerin burada toplanacağı belirtildi.

Öte yandan corona virüsü salgınının etkisini iyiden iyiye hissettirdiği ABD'de de sokağa çıkma yasakları gelmeye devam ediyor... Resmi rakamlara göre şu anda 16 eyalette uygulanan kısmi ve bütünsel sokağa çıkma yasakları 158 milyon kişiyi etkiliyor. Bu oranlara göre ABD nüfusunun neredeyse yarısına sokağa çıkmamaları konusunda uyarı yapıldı.

Ülkeler sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatırken, son rakamlara göre özellikle ABD ve Avrupa'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarının da etkisiyle şu anda her 5 kişiden 1'ine ya sokağa çıkmak yasaklandı ya da "evden çıkmayın" denildi.


İNGİLTERE'DE İKİ KİŞİ BİR ARAYA GELEMEYECEK
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, "Evinizde kalın" derken polis güçlerinin de olası durumda müdahale edebileceğini açıkladı. İngiltere'de iki kişiden fazla insanın sokağa çıkmasına yasak getirildi.

Birleşmiş Milletler de corona virüsü paniği devam ederken flaş bir çağrı yaptı... Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada corona virüsüyle mücadeleye odaklanmak için bütün silahlı çatışma ve savaşların durdurulması çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ulusa sesleniş konuşmasında halkın evlerinden zorunlu kalmadıkça çıkmaması gerektiğini söyledi. 3 haftalık sokağa çıkma yasağının ilan edildiği İngiltere’de Başbakan Johnson, insanların yalnızca zorunlu hallerde gıda ve ilaç alışverişi için evden çıkabileceğini söyledi.

İkiden fazla kişinin bir araya geldiği etkinliklerin yasaklandığını söyleyen Johnson, kütüphaneler, oyun alanları, düğün salonları ve ibadet yerleri gibi alanlar için kapatılma kararı alındığını duyurdu.



Dünya Sağlık Örgütü de corona virüsü salgınında iyileşenlerin sayısının 100 bini geçtiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, buna rağmen pandeminin hızlandığını açıkladı.

ALMANYA'DA 4764 KİŞİ ARTTI
Corona virüsüne en etkili müdahaleyi yapan ülkelerden biri olarak örnek gösterilen Almanya'dan da yeni rakam ve bilgiler geldi... Robert Koch Enstitüsü Almanya'da corona virüsü vaka sayısının 4,764 kişi artarak 27,436'ya yükseldiğini açıkladı.

Enstitütü corona virüsü salgını nedeniyle 28 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve Almanya'da hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 114'e ulaştığını bildirdi.

[old_news_related_template title="Corona virüsünde son durum: Almanya'dan umut verici açıklama" desc="Corona virüsüyle en iyi mücadele eden ülkelerin başında gelen Almanya'dan flaş bir açıklama geldi. Alman Robert Koch Enstitüsü, 29.000 vakanın tespit edildiği ülkede corona virüsünün Almanya’da artış hızının durduğunu açıkladı. Ölü sayısının 118 olduğunu açıklayan Enstitü Başkanı, 'Corona artık yükselmiyor, yatay seyre döndü. Henüz önlemler almaya başlayalı bir hafta oldu ama etkisini görüyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/24/iecrop/almanya-reuters_16_9_1585035750.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-corona-virusunde-son-durum-almanyadan-umut-verici-aciklama-5698945/"]

ÇİN TARİH VERDİ
Salgının başladığı Çin'in Wuhan kentinde corona virüsü önlemleri olarak alınan sokağa çıkma yasaklarında da sona gelindi... Son günlerde yerli corona virüsü vakasının görülmediği Çin'in Wuhan kentinden salgını önlemek için başlatılan sokağa çıkma yasağının 8 Nisan'da sona ereceği açıklandı.

Öte yandan Çin'in Hubei eyaletine seyahat yasağının bu hafta kaldırılacağı belirtildi. 25 Mart'ta eyalete giriş ve çıkışlara seyahat yasağının kaldırılacağı açıklandı. Çin'in Wuhan kentine giriş-çıkış yasağının ise devam edeceği belirtildi.

Sokağa çıkma yasağı 23 Ocak'tan beri uygulanıyor.

Corona virüsü salgı ile ilgili flaş bir açıklama Filipinler'den geldi... Filipinler Sağlık Bakanlığı, dün 90 yeni corona virüsü vakası tespit edildiğini duyurdu. Açıklamayı Sağlık Bakanı Yardımcısı Maria Rosario Vergeire yaptı. Vergeire, son vakalar ile birlikte ülkede corona virüsü vaka sayısının 552'ye çıktığını açıkladı.

Yapılan açıklamada dün 2 kişinin de corona virüsüne bağlı olarak yaşamını yitirdiği belirtildi. Güncel bilgiler ışığında Filipinler'de ölü sayısı 35'e çıktı.

[old_news_related_template title="DSÖ'den corona efsanelerine yanıt: Türkiye'de de çok paylaşılan iddiaları yalanladılar" desc="Aralık ayında Çin'in Hubei eyaletinde başladıktan çok kısa bir süre sonra küresel bir salgın halini alan corona virüsü ile ilgili birçok iddia ortaya atılıyor... Bunlar arasında soğuğun virüsü kırdığı, sıcak bir duş almanın iyileştirdiği ve el kurutma makinelerinin corona virüsünü öldürdüğüne dair iddialar sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise bu iddiaları bilimin ışığında mercek altına alarak kamuoyunu bilgilendirdi ve çok paylaşılan 'efsaneleri' bir bir çürüttü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/18/iecrop/virus-kuyruk-reuters_16_9_1584522004.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-dunya-saglik-orgutunden-corona-efsanelerine-yanit-turkiyede-de-cok-paylasilan-iddialari-yalanladilar-5686155/"]

ABD'DE EN SIKINTILI BÖLGE NEW YORK
ABD'de corona virüsü vakalarının özellikle doğu yakasında görülmesi dikkat çekici bir detay olarak yerel basında yer aldı... New York Times, ülkedeki corona virüsü vakalarının 3'te 1'nin New York'ta olduğunu yazdı.

Beyaz Saray'ın corona virüsü uzmanı olarak görev yapan Dr. Deborah L. Birx, "New York'ta neredeyse her 1000 kişiden 1'inde virüs var. Bu oran ülke genelinin 5 katı. Bunun sebebi nüfusun yoğun olması" dedi.