Çin'de 27 Ocak itibarıyla virüsle enfekte olduğu tespit edilen hasta sayısı ise 4 bin 515 olarak açıklandı. Yetkililer dün bu rakamı 2 bin 835 olarak vermişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin dışında toplan 47 teyit edilmiş vaka olduğunu duyurdu. Son olarak Almanya'nın Bavyera eyaletinde virüsle enfekte olan bir hasta olduğu açıklandı. Almanya ile birlikte Avrupa'da toplam dört vaka bulunuyor. Çin dışında korona virüsü nedeniyle henüz bir ölüm gerçekleşmedi.



Basına yansıyan haberlere göre ise virüsün yayıldığı ülkeler ve vaka sayısı şöyle:

Tayland - 8 vaka
ABD - 5 vaka
Avustralya - 5 vaka
Singapur - 5 vaka
Tayvan - 5 vaka
Malezya - 4 vaka
Güney Kore - 4 vaka
Japonya - 4 vaka
Fransa - 3 vaka
Vietnam - 2 vaka
Nepal - 1 vaka
Kanada - 1 vaka
Kamboçya - 1 vaka
Sri Lanka - 1 vaka
Almanya - 1 vaka



CORONA TÜRKİYE'DE GÖRÜLMEDİ

Türkiye'de İstanbul Büyükçekmece, Nevşehir, İzmir, Aksaray'da corona virüsü alarmı verilmişti. Ancak yapılan tetkiklerde Çinli turistlerde ve bir Türk iş adamında corona virüsüne rastlanmadı.

İstanbul'daki vakada Büyükçekmece'den Maltepe'deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilen iki Çinli turist, memleketlerine gönderilmişti. Bu iki Çinli turistin virüsün ortaya çıktığı Wuhan'dan geldikleri açıklanmıştı.

Öte yandan dün Kapadokya turu kapsamında Aksaray Sultanhanı ilçesine giden 10 Çinli turist ile şoför ve rehberin bulunduğu kafileden bir Çinli öksürük şikâyetiyle hastaneye başvurdu.

Bunun üzerine tüm kafile tedbir amaçlı Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müşahede altına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şu ana kadar corona virüsü tanısı olan bir hastamız yok" açıklaması yaptı.

JAPONYA'DAN TEST ZORUNLULUĞU

Japonya hükümeti tüm dünyada paniğe neden olan öldürücü corona virüsü ile ilgili kritik bir karara imza atarak, virüsü "belirlenmiş bulaşıcı hastalıklar" listesine etti. Virüs taşıyan ve virüsün neden olduğu öldürücü zatürre gibi hastalıkların belirtilerini gösteren hastaların gerektiğinde zorla hastaneye yatırılmasının önünü açan karar uyarınca, hastalara belirli süre için çalışmaya ara verme talimatı verilebilecek. Tedavi sürecindeki tüm masraflar ise kamu fonları tarafından karşılanacak.

Havalimanları ve limanlardaki yetkililere enfeksiyon taşıdığından şüphelenilen kişilere test ve tıbbi muayene uygulama hakkı tanıyan karara göre, talebi reddeden kişilere ise ceza verilebilecek. Uygulamanın 7 Şubat'ta resmi olarak yürürlüğe girmesi beklense de, hükümetin zorunlu tedavi süreci ile ilgili hastane masraflarını öncesinde de karşılamayı planladığı belirtiliyor.

Japonya'nın riskli bir virüsü beşinci kez belirli bulaşıcı hastalıklar listesine dahil ettiği belirtilirken, benzer son kararın ise 2014 yılında Orta Doğu Solunum Sendromu'nun (MERS) yayılması sırasında alındığı ifade ediliyor.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor.

MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

FOTO: Reuters/ Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bulunan Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı'nda corona virüsünün yayılmasının engellemesi için uygulanan prosedür kapsamında Thai Havayollaru mensupları bir uçakta dezenfekte çalışmaları yürütüyor.


CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.