Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle;

* Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızın bir kez daha altını çizmek istiyorum. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecek.

* Savunma sanayii alanında işbirliğimiz artıyor.

* Necip Hablemitoğlu'nun failinin burada olduğunu ilettim.

* Kırım'ın yasa dışı ilhakının ardından ana vatanlarından ayrılan Kırım Tatarları'nın durumunu takip ediyoruz.

 

ERDOĞAN: 1 MİLYON İNSAN SINIRA GELİYOR

Erdoğan, Suriye konusundaki soruya şu yanıtı verdi:

* Artık altından kalkılamaz bir duruma geldi. Rejimin, Rusya'nın da görmezliğiyle yapmış olduğu bombalı saldırılarla birlikte, buradaki insanlar sınırımıza doğru yürüdüler. Son rakamlara göre 1 milyon insan sınırımıza doğru yürüyor.

* Zaten 4 milyona yakın Suriyeli var. Bunların 3,5 milyonu sınır bölgelerinde. Diğerleri çok farklı bölgelerde.

* Biz bu gelen insanları nerelere yerleştireceğiz? Kısa bir süre önce deprem gerçekleşti. 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. On bini aşkın ağır hasarlı bina var. Biz bunları yeniden inşaa edeceğiz. Şu anda kış mevsimine girdik.

* Mültecileri artık kabullenmekte zorlanıyoruz. Şimdi bunları Suriye'de barındırmak için uğraşıyoruz. 25-30 metrekarelik biriket evler yapıyoruz. Onları oralara yerleştireceğiz. İlk etapta 25-30 bin böyle ev yaptık.

* Rejim güçleri yine İdlib’de hava saldırısına geçti. Bu hava saldırısı neticesinde 3’ü sivil olmak üzere 8 kişi, 5’i de asker şehit oldu.

* Artık dedik olacak gibi değil karşı bu noktada cevaplar verildi. Gerek hava, gerek kara yoğun bir şekilde gereken bedelleri ödetiyoruz, ödetmeye devam edeceğiz.

6 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ve Ukrayna arasında ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından 6 farklı alanda anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 8'inci toplantısına katılmak üzere geldiği Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarını sürdürüyor. Türkiye ve Ukrayna arasında ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülkenin bakanlarının katılımı ile ortak bildiri ile 6 farklı alanda işbirliği anlaşması imzalandı.

Düzenlenen imza töreninde, Türkiye ile Ukrayna Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey 8’inci Toplantısı Sonuçlarına İlişkin Ortak Bildiriye imza atıldı
Görüşmeler kapsamında Türkiye ve Ukrayna hükümetleri arasında; Serbest Ticaret Anlaşması Müzakerelerine ilişkin Mutabakat Zaptı, Askeri Mali İşbirliği Anlaşması, Nakdi Yardım Uygulama Protokolü ve Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Tanınması ve Değişimi Anlaşması imzalandı.

Toplantı sonrası ayrıca, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Ukrayna Acil Durum Hizmetleri Servisi Arasında Mutabakat Zaptı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Ukrayna Devlet Arşiv Servisi Arasında İşbirliği Protokolü'ne de imza atıldı. DHA

[old_news_related_template title="Erdoğan: 30-35 civarında Suriyeli etkisiz hale getirildi" desc="Ukrayna ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib'deki saldırıya Türkiye'nin misliyle cevap verdiğini, vermeye de devam ettiğini dile getirdi. Tespit edilen bölgeye 122 obüs, 100 havan atışı yapıldığını ve 30-35 civarında rejim askerinin öldürüldüğünü kaydeden Erdoğan, 'Bu alçak saldırı ile bizi sınayanlar hata yaptıklarını anlayacaklar' dedi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/03/iecrop/erdogan-aciklama-foto-iha_16_9_1580715845.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/erdogan-turkiye-saldiriya-misliyle-cevap-verdi-5603461/"]