Danıştay'ın müzeden camiye çevrilme kararını onamasının sonrasında başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede gündem olan Ayasofya'da bugün ilk cuma namazı uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.

Fotoğraf: Reuters


İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ve dışarıda çekilen fotoğrafları kamuoyu ile paylaştı.

Fotoğraf: Reuters


Sultanahmet Meydanı'nda bekleyenlerle konuşan Reuters, çok sayıda insanın seccadeleri ve bayraklarıyla geldiğini aktardı.

Çok sayıda insanın geceyi bölgede geçirdiğini ve insanların parklarda yemeklerini yiyerek güneş ışıklarından kaçmak için ağaçların altında büyük kalabalıklar olduğuna dikkat çekildi.

Reuters haber ajansı, "Kalabalık arttıkça sosyal mesafe de uygulanamadı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, insanların corona virüsünün yayılmaması için yeni girişlere izin verilmeyeceğini söyledi" ifadesini kullandı.

NBC NEWS: AYASOFYA EZANA HAZIR
ABD merkezli haber kanalı NBC News, internet sitesi üzerinden Reuters haber ajansının aktardığı haberi okurlarına duyurdu.

NBC News, Ayasofya içerisindeki mozaik ve fresklerin namaz zamanlarında da kapatılacağını duyurdu.

"ERDOĞAN GÜCÜNÜ ARTIRACAK"
Bloomberg ise, "Ayasofya ezana hazır durumda ve Erdoğan, gücünü artırmayı bekliyor" başlığını kullandı. Bloomberg'in haberinde, "Neredeyse 100 yıllık bir sürenin ardından İstanbul'un ikonik Ayasofya'sında cuma günü ezan sesi duyuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem ülkesinde hem de Müslüman aleminde popülaritesini artıracak olaya tanık olacak inananlara katıldı" ifadesi kullanıldı.

Bloomberg'in haberinde uluslararası kamuoyunda bu hamleye tepki gösteren çok sayıda ülkenin olduğu hatırlatılırken, "Perşembe akşamından beri yüzlerce erkek Ayasofya'nın dışında uyudu ve bu gelişmeye neşeyle karşılık verdi" yorumu yapıldı.

YUNANİSTAN YAS OLARAK NİTELENDİRDİ
86 yıl sonra Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında büyük ilgi görerek manşetlere taşındı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz için binlerce kişi Ayasofya'ya akın ederken, Yunan basını da Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini yas olarak nitelendirdi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk namazın kılınmasına saatler kala Yunanistan'da kiliselerin önünde bulunan bayraklar yarıya indirildi. Agrinio ve Patras kentlerindeki kiliselerden matem çanları çalınırken, akşam saatlerinde de ilahiler okunacağı duyuruldu. Yunan dünyası için "kara bir gün" yaşandığını belirtildi.