Gazetenin Orta Doğu Muhabiri Josie Ensor imzalı özel haberde, ses kayıtlarının Macro Medya Merkezi (MMC) adlı bağımsız aktivist grubundan alındığı söyleniyor.

Gazetenin internet sitesinde de yayınlanan ve Suriye Ordusu mensupları arasındaki telsiz konuşmaları olduğu iddia edilen 12 Şubat tarihli ses kaydında, topçu subayı olduğu belirten Somar adlı kişi, "Bana Türk gözlem noktasının koordinatlarını gönder" diyor. Bir muhabere subayı da "Önünde, solda, Sobhi. 07215313" diye yanıt veriyor.

'KAZA İHTİMALİ AZALIYOR'

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye hükümeti ve Rus müttefiklerine, İdlib'deki saldırının durması için dokuz günlük süre verdiği hatırlatılırken, görüşlerine yer verilen Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden Suriye Uzmanı Elizabeth Tsurkov, "Suriye rejimi Türk gözlem noktalarını birden çok kez vurdu, dolayısıyla bu saldırıların kazayla olması ihtimali günden güne azalıyor, ancak bunu bu kadar açıkça duymak yine de sarsıcı" diye konuşuyor.

'RUSYA İÇİN AŞAĞILANMA'

Orta Doğu Enstitüsü'nden Charles Lister da "Kamuoyundaki şüpheciler açısından, çatışmayı kimlerin körüklediği görülerek bu bir ikaz olmalı. Bu aynı zamanda, Ankara'nın hala Soçi Anlaşması'na güvenilir bir taraf olarak gördüğü Rusya için de bir aşağılanma" diyor.



Haberde yer verilen ses kayıtlarında, Suriye Ordusu'nun Halep'in batısında da sivilleri kasten hedef aldığının da duyulduğu iddia ediliyor. Kayıtta "Araç kullanan kadınlar var. Niye cepheye doğru gidiyorlar ki?" deniyor ve bir diğeri "Yaşlı bir kadın gibi görünüyor. Eşyasını toplamaya geldiği belli, sonra ayrılacak" diye karşılık veriyor.

SİVİLLERE KASTEN SALDIRI

Habere göre daha sonra askerler, Suriye Ordusu güçlerinin ilerlemesinden kaçarken, Mizanaz köyündeki evinden eşyalarını toplamaya gelen kadınları izliyor ve kimliklerinin net bir şekilde anlaşılmasına karşın, ateş açılmasına karar veriliyor. Kayıttaki ilk asker "İzliyorum onları. Bir eve giriyorlar. Hadi! Şimdi ateş açıyorum" diyor. Sonra ateş sesi duyuluyor ve ikinci asker, "Ateş, ateş, ben seni izliyorum" şeklinde karşılık veriyor.

Ses kaydının, yakındaki bir gözlem noktasından Suriye Ordusu'nun telsiz frekansına girilerek 11 Şubat'ta yapıldığı iddia edilen bu ses kaydının, aynı gün kadınların öldürüldüğü bir saldırıyla da örtüştüğü belirtiliyor. Kayıtta sesleri duyulan askerlerin, "Kaplan Güçleri" adı verilen Suriye Ordusu'nun 25'inci tugayına mensup oldukları kaydediliyor.

[old_news_related_template title="Rusya'dan Türkiye'ye şok suçlama: Yalan söylüyorlar" desc="İdlib'den gelen şehit haberleriyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde tansiyonu yükselten açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi yetkilisi Tuğamiral Oleg Juravlev, İdlib'den Türkiye'ye göç olduğu iddialarının asılsız olduğunu söyleyerek Ankara'ya çağrıda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/21/iecrop/turkiye-rusya-bayrak-shutter_16_9_1582285141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-rusyadan-turkiyeye-sok-suclama-yalan-soyluyorlar-5638583/"]

 

[old_news_related_template title="İdlib'de son durum: Kriz adım adım böyle tırmandı!" desc="Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib gerilimi son bir ayda kriz seviyesine ulaştı. Dün yapılan hava saldırısı sonucu iki askerimizin daha şehit düşmesiyle ay başından bu yana bölgede kaybettiğimiz asker sayısı 15'e yükseldi. İşte Ankara ve Moskova'dan yapılan karşılıklı açıklamalarla İdlib krizinde son yaşananlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/21/iecrop/dhaidlibtsk1_10673979_16_9_1582268334.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/idlibde-son-durum-kriz-adim-adim-boyle-tirmandi-5637885/"]

 

[old_news_related_template title="Son dakika... Türk yetkili Reuters'a konuştu! Türkiye ve Rusya'nın İdlib planını anlattı" desc="Türkiye ve Rusya arasında gerilimi artıran İdlib'le ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Reuters'a ismini vermeden konuşan bir Türk yetkili, Ankara ve Moskova' nın İdlib için bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/20/iecrop/idlib-goc-dha-1_16_9_1582191391.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-turk-yetkili-reutersa-konustu-turkiye-ve-rusyanin-idlib-planini-anlatti-5636170/"]