Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Moskova'da bir araya gelmiş ve  altı saat süren zirvenin ardından İdlib'de geçici ateşkes kararı alınmıştı.

İki ülke arasında imzalanan mutabakat metninde şu üç madde yer aldı:

1 – İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2 – M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3 – Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİ KAPSAMIYOR

Mutabakat metninin iki ülke dışişleri bakanları tarafından ilan edilmesinden önce konuşan Rusya lideri Putin, "Suriye’nin egemenliğinin korunmasından yanayız, terör örgütleriyle mücadelemizi azaltmayacağız" açıklaması yapmıştı.

Dolayısıyla ateşkes kararı, Birlemiş Milletler tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupları kapsamıyor. İdlib'de El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam (HTŞ) mensupları yoğun olarak bulunuyor.

[old_news_related_template title="Putin ve Esad'ın istediği oldu! Moskova'daki mutabakat ne anlama geliyor?" desc="Moskova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yaklaşık altı saat süren toplantıdan, Esad rejiminin en çok istediği çıktı. Suriye iç savaşının ilk günlerinden itibaren Esad rejiminin elinden çıkan ve cihatçı teröristlerin kontrolüne geçen, Şam’ı iki önemli kente yani Halep ve Lazkiye’ye bağlayan M-4 ve M-5 karayolları “rejim muhalifi” unsurlardan tamamen temizlenmiş oldu. İki karayolu da ulaşıma açıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/05/iecrop/erdogan-idlib-reuters_16_9_1583432252.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/putin-ve-esadin-en-cok-istedikleri-oldu-moskovadaki-mutabakat-ne-anlama-geliyor-5663320/"]

[old_news_related_template title="İdlib'de ateşkesin ardından Rusya'dan ilk açıklama" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in görüşmesinin ardından İdlib için alınan ateşkes kararıyla ilgili Moskova'dan ilk açıklama geldi. RIA'nın askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre, ateşkesin gözlemlendiği ve bölgede durumun sakin olduğu belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/06/iecrop/erdogan-putin-5-mart-2020-reuters4_16_9_1583479102.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-idlibde-ateskesin-ardindan-rusyadan-ilk-aciklama-5663911/"]