Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Fransız Bakan Le Drian, Rus destekli rejim birliklerinin Soçi Anlaşması'nın hükümlerini ihlal ederek Türk birliklerine saldırdığını söyledi.

"DAYANIŞMA ÇİFT YÖNLÜ OLUR"

Bölgede askeri tansiyonun yükselmeye devam ettiğini belirten Le Drian, "Biz geçtiğimiz hafta, 34 Türk askerinin yaşamını yitirdiği bu saldırıların ardından Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğumuzu ilettik. Ancak ardından Türk hükümeti, Avrupa'ya baskı yapmak amacıyla sınırları açarak göçmenleri gönderdi. Türk hükümetinin Avrupa'ya şantajı kabul edilemez. Dayanışma çift yönlü olur" dedi.

"YUNAN SINIRINDA YAŞANANLAR SCHENGEN BÖLGESİNİ İLGİLENDİRİYOR"

Aynı yönde gelen bir başka soru üzerine Le Drian, göçmenlerin Yunanistan sınırına itildiğini, Afgan, Suriyeli, Iraklı göçmenlerin Yunanistan'ın kapısına dayandığını söyledi.

Bu gelişmenin ardından Fransa'nın Yunan hükümetine de destek verdiğini belirten Le Drian, "Yunan sınırında yaşananlar bütün Schengen bölgesini ilgilendiren gelişmelerdir. Biz Türkiye ile dayanışma duygularımızı açıkladık ama dayanışma tek taraflı olamaz, çift yönlü olmalıdır. Türk yetkililerin bu konuyu manipüle etmesi kabul edilemez" diye konuştu.

Le Drian, Türkiye'ye 2016 yılı Mart ayında imzalanan Göçmen Geri Kabul Anlaşması'nı hatırlatarak, Avrupa'nın bu anlaşmanın gereklerini yerine getirdiğini, Türkiye'den de aynı davranışı beklediklerini ifade etti.

AB İçişleri Bakanları ile Dışişleri bakanlarının acil toplantıya çağrıldığını belirten Le Drian, Frontex mekanizmasını harekete geçirerek, Yunanistan'ın sınırlarını koruması için gereken desteği temin edeceklerini bildirdi.

[old_news_related_template title="Merkel'den Erdoğan'a mülteci yanıtı!" desc="Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mültecilerle ilgili, 'Sınırlarımızı açtığımız saatten beri Avrupa’ya yönelenlerin sayısı şu anda yüz binler oldu, daha da olacak' sözlerine yanıt verdi. Merkel, 'Erdoğan mülteciler konusundaki memnuniyetsizliğini onları kullanarak göstermemeli' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/02/iecrop/merkel-erdogan-reuters-1_16_9_1583169258.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-merkelden-erdogana-multeci-yaniti-5656645/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'den Yunanistan'a kaç göçmen geçti? Kafa karıştıran rakamlar!" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 29 Şubat-3 Mart tarihleri arasında 130 bin 469 göçmenin Türkiye topraklarından ayrılıp, Yunanistan'a geçtiğini açıkladı. Yunan hükümeti ise 10 bin mültecinin sınırdan geçiş yapmaya çalıştığını ancak engellediklerini açıkladı. Türkiye ve Yunanistan'ın verdiği sayılardaki 120 binlik fark akıllarda soru işareti bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/03/iecrop/gocmen-dha-1_16_9_1583218937.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turkiyeden-yunanistana-kac-gocmen-gecti-kafa-karistiran-rakamlar-5657549/"]