İdlib'de Esad rejiminin saldırılarında Türk askerlerinin şehit olması sonucu gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri dün Moskova'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirdi.

Bölgedeki gerginliği dindirmek için yaklaşık 6 saat süren zirveden 'ateşkes' kararı çıkmıştı. Gece yarısı itibarıyla yürürlüğe giren ateşkesin ardından Rusya cephesinden ilk açıklama geldi.

Reuters'ın RIA'dan aktardığı habere göre Rus askeri kaynakları ateşkesin yakından gözlemlendiğini ve bölgede durumun sakin olduğunu duyurdu.

İŞTE MUTABAKATTAKİ MADDELER

Erdoğan ve Putin açıklamalarının ardından iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından okunan mutabakat metnine göre, Türkiye ve Rusya, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki ateşkes rejiminin uygulanmasının garantörleri olarak, Suriye’de Gerginliği Azaltma Bölgeleri Oluşturulmasına İlişkin 4 Mayıs 2017 tarihli Muhtıra ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin 17 Eylül 2018 tarihli Muhtıra'yı hatırda tutarak, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini yineledi.



Mutabakatta yer alan maddeler şöyle:

1 - İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01'den itibaren durdurulacaktır.

2 - M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3 - Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba'dan (Serakib'in 2 km batısı) Ain-Al-Havr'a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

[old_news_related_template title="Son dakika... İdlib'de ateşkes kararı! İşte Rusya ve Türkiye tarafından imzalanan mutabakat metni" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de yaşanan gerginliğe ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüştü. İki lider ve Türk-Rus heyetler arasındaki görüşme sonrasında İdlib'deki son gelişmelere ilişkin açıklama yapıldı. Türkiye ve Rusya'nın mutabakat metninde yer alan maddeye göre, İdlib'de ateşkes süreci yürürlüğe girdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/05/iecrop/erdogan-putin-reuters-3_16_9_1583432665.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-idlibde-ateskes-karari-iste-rusya-ve-turkiye-tarafindan-imzalanan-mutabakat-metni-5663283/"]

 

[old_news_related_template title="Putin ve Esad'ın istediği oldu! Moskova'daki mutabakat ne anlama geliyor?" desc="Moskova’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yaklaşık altı saat süren toplantıdan, Esad rejiminin en çok istediği çıktı. Suriye iç savaşının ilk günlerinden itibaren Esad rejiminin elinden çıkan ve cihatçı teröristlerin kontrolüne geçen, Şam’ı iki önemli kente yani Halep ve Lazkiye’ye bağlayan M-4 ve M-5 karayolları “rejim muhalifi” unsurlardan tamamen temizlenmiş oldu. İki karayolu da ulaşıma açıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/05/iecrop/erdogan-idlib-reuters_16_9_1583432252.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/putin-ve-esadin-en-cok-istedikleri-oldu-moskovadaki-mutabakat-ne-anlama-geliyor-5663320/"]