Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu. Son birkaç günde Kanada teknolojilerinin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönünde iddiaların ortaya atıldığını ifade eden Champagne, iddiaların araştırılması talimatını verdiğini ifade etti.

İHA ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR

Türkiye’nin ana İHA üreticilerinden Baykar ve TUSAŞ, silahlı ve silahsız insansız hava araçları için Kanadalı yapımcı Wescam’in elektro-optik (EO) ve kızılötesi (IR) kamera sistemlerini kullanıyor.

Kanada’nın Türkiye’ye ihracat yasağı getirmesinin İHA’larda kullanılan bu sistemler olduğu belirtiliyor.

Champagne, ülkenin sıkı ihracat kontrolüne uygun olarak ve devam eden araştırma nedeniyle Türkiye'ye ilgili ihracat izinlerini askıya aldığını söyledi.

GEÇEN HAFTA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Kanada Dışişleri Bakanı, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’ye satılan silahların insan hakları ihlallerine yol açtığının tespit edilmesi durumunda ihracat izinlerini askıya alma sözü vermişti.

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau gazetecilere verdiği demeçte, "Champagne'den müttefiklerimizle Doğu Avrupa ve Kafkasya'daki, özellikle Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri görüşmek üzere Avrupa'ya gitmesini istedim" dedi. (Reuters)


[old_news_related_template title="Son dakika... Dışişleri'nden 'Kanada' tepkisi" desc="Dışişleri Bakanlığı 'Kanada'nın bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç iznini askıya alması çifte standarttır' diyerek Kanada'ya tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/06/iecrop/disisleri_16_9_1562879251_16_9_1601960156.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/disislerinden-kanada-tepkisi-6068320/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Azerbaycan'a destek: Türkiye bütün imkanları kullanmaya kararlıdır" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Azerbaycan Ermenistan’ın saldırılarına cevap vermek ve Karabağ’ı işgalden kurtarmak için hızla harekete geçti. Şu ana kadar Karabağ’daki pek çok yerleşim birimi işgalden kurtarıldı. Türkiye bu kanlı haksız hukuksuz oyunu bozmak için elindeki bütün imkanları kullanmaya kararlıdır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/05/iecrop/erdogan-dha_16_9_1601917688.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/erdogandan-azerbaycana-destek-turkiye-butun-imkanlari-kullanmaya-kararlidir-6067981/"]

[old_news_related_template title="Azerbaycan-Ermenistan savaşı: Ermeniler yine sivilleri vurdu" desc="8 gündür devam eden Azerbaycan-Ermenistan geriliminde sıcak saatler yaşanıyor... Dün Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence'de sivilleri vuran Ermenistan, bugün de Berde, Beylegan ve Terter'deki sivil yerleşim yerlerine saldırı düzenledi. Gence'ye düzenlenen Ermeni saldırısında 24 sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/05/iecrop/azer-reuetr_16_9_1601892173.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/azerbaycan-ermenistan-savasi-ermeniler-yine-sivilleri-vurdu-6067234/"]