Cumhurbaşkanı Zelenski, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yaptığı görüşmenin ardından yayımladığı video konuşmasında, İran yönetiminin Ukrayna’dan ve Ukrayna halkından özür dilediğini, uçağın füzeyle vurulduğunu kabul ettiğini ve tazminat ödeyeceğini ifade ettiğini aktardı.

Ukrayna yönetiminin olaydan sonra son derece etkin davrandığını dile getiren Zelenski, uçağın düşmesinin ardından Ukrayna’da farklı branşlardan en önde gelen 45 kişilik bir uzman ekibinin İran’a, olay mahalline giderek yoğun bir inceleme yaptıklarını ve böylelikle olayın nedenlerinin gizlenmesine imkan bırakmadıklarını söyledi.

Ukrayna yönetiminin olayın ardından hem İran yetkilileriyle hem de dünyanın önde gelen ülkelerinin liderleriyle irtibata geçtiğine değinen Zelenski, bu sayede uluslararası toplumun da Ukrayna’nın yanında durduğunu ve bugünkü sonucun alınmasını sağladığını dile getirdi. Zelenski, bu konuda özellikle ABD, Kanada ve İngiltere liderlerine teşekkür ettiğini ifade etti.

"UKRAYNA DÜNYANIN HER YERİNDEKİ VATANDAŞINI KORUYACAKTIR"

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin Ukrayna’ya getirileceğini, böylelikle sevdikleriyle vedalaşma imkanına sahip olacağını dile getiren Zelenski, Ukrayna yönetiminin insan hayatı konusunda her türlü hassasiyeti göstereceğini, zira insan hayatının dünyadaki bütün devletler, hükümetler ve siyasetçiler için en temel öncelik olması gerektiğini ifade etti.

Olayın ardından Ukrayna Başsavcılığı’nın olayda sorumluluğu olanlarla ilgili dava açtığını, Ukrayna yönetiminin olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi için gerekli adımları atmaya başladığını belirten Zelenski, “Burada bir kez daha ilan etmek istiyorum ki, biz Ukraynalılar’a sadece güvenlik duygusunu değil, aynı zamanda, bu gezegenin hangi köşesinde olurlarsa olsunlar onları koruyacağımız konusunda güven hissini yeniden kazandıracağız” diye konuştu.

RUHANİ, TRUDEAU İLE GÖRÜŞTÜ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'da düşen Ukrayna uçağıyla ilgili Kanada Başbakanı Trudeau ile de görüştü.

Ruhani, görüşmede uçakla ilgili detaylı araştırma yürütüleceğini belirtti.

MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Trudeau'yla telefonla görüşen Ruhani, uluslararası kanunlar çerçevesinde düşen uçağın araştırılmasına ilişkin uluslararası işbirliği yapılması taleplerini memnuniyetle karşıladı.

Görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Trudeau, İran'ın işbirliği çağrısının önemli bir adım olduğunu belirterek İran'ın uçağı araştıracak Kanadalı uzmanlara vize vereceğini açıkladı. Kanada ve İran, 2012 yılında diplomatik ilişkilerini kesmişti.

AB'DEN UÇUŞ UYARISI

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA), ikinci bir duyuruya kadar İran üzerinde yapılacak uçuşlara karşı ülkeleri uyardı.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçak, 8 Ocak sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. 176 yolcunun tamamın hayatını kaybettiği uçakta 82 İranlı, 63 Kanadalı, 11 Ukraynalı, 10 İsveçli, dört Afgan, üç Alman ve üç İngiliz vardı.

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, Tahran'ın batısına konuşlanan hava savunma sistemlerinin, diğer hava savunma sistemlerine bir seyir füzesinin ateşlendiğini duyurduğunu belirterek, “Hava savunma sistemi, seyir füzesinin ateşlendiğini düşünerek vurdu” diye konuşmuştu. (DHA-REUTERS)

[old_news_related_template title="Ve İran 'yanlışlıkla düşürdüğü' yolcu uçağıyla ilgili kritik detayı açıkladı" desc="İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, Ukrayna'ya ait yolcu uçağının füzeyle düşürüldüğü haberini aldığında büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, 'Haberi ilk aldığımda ölmek istedim' dedi. İranlı komutan, uçağın seyir füzesi sanılarak düşürüldüğünü de sözlerine ekledi. Bu açıklamayla İran hava savunma sistemlerinin 6 metrelik bir seyir füzesi ile 40 metrelik bir uçak arasında ayrım yapamadığı da anlaşılmış oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/11/iecrop/ukrayna_16_9_1578743063.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-ve-iran-yanlislikla-dusurdugu-yolcu-ucagiyla-ilgili-kritik-detayi-acikladi-5562226/"]