Kuzey Kore ile Güney Kore arasında hafta sonunda tırmanan kriz bugün adeta zirve yaptı. Güney Kore sınırından Pyongyang yönetimine karşı propaganda amaçlı broşür ve balonların gönderilmesi iki ülke arasındaki tansiyonun yeniden yükselmesine neden olmuştu.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, duruma sert tepki göstermiş ve askerlerin herhangi bir operasyona karşı hazır olduğunu dile getirmişti.

ORDU ALARM DURUMUNDAYDI

Kim Yo-jong'un ardından açıklama yapan Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı ise, "Ordumuzu tampon bölgeye göndermek için harekât planı üzerinde çalışıyoruz. Hükümetin alacağı kararlar doğrultusunda hızlı adımlar atmaya hazırız ve alarm durumundayız" ifadelerini kullandı.

Reuters'ın patlama bölgesinden geçtiği ilk karelerde yoğun duman görülüyor.


Yaşanan krizde iki ülkeyi sıcak çatışmanın eşiğine getirecek gelişme ise bugün yaşandı. Reuters'ın Yonhap ajansından son dakika aktardığına göre, sınır hattındaki Kaesong şehri yakınlarında patlama sesleri duyuldu.

BAKANLIK DOĞRULADI

Güney Kore Birleşme Bakanlığı patlamayı doğrularken, "Kuzey Kore, (yerel saatle) 14.49'da Kaesong iletişim ofisini havaya uçurdu" açıklamasını yaptı. Kore Merkezi Haber Ajansı da (KCNA), patlamaya ilişkin geçtiği bilgide binanın tamamen yok edildiğini öne sürdü.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kore Yarımadası'nda barış ve huzurun sağlanması için Seul ve Pyongyang yönetimlerine sükûnet çağrısında bulundu.

ÇOK SERT AÇIKLAMA GELDİ
Güney Kore Devlet Başkanlığı ofisinden konuyla ilgili çok sert bir açıklama geldi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Kim You-geun tarafından yapılan açıklamada, "Eğer Kuzey Kore, tansiyonu yükseltmeye devam ederse çok sert yanıt vereceğiz. Kuzey Kore'nin yarattığı durumun bütün sorumluluğunu üzerine almasını sağlayacağız" ifadesini kullandı.