ABD Başkanı Donald Trump, gerçekleştirdiği basın toplantısında Stafford Anlaşması uyarınca Corona virüsü salgınına karşı 'ulusal acil durum' ilan etti.

Trump, bu sayede eyaletlere ve belediyelere daha hızlı şekilde federal yardımın ulaşmasını sağlarken doktorların kayıtlı olduğu eyaletler dışında çalışamaması gibi bazı yasakları ortadan kaldırıyor.

Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, "Resmi olarak acil durum ilan ediyorum" diyen Trump, bütün kaynakların virüs ile savaşta kullanılacağını duyurdu.

FOTO: REUTERS


50 MİLYAR DOLAR YARDIM

Trump tarafından ilan edilen acil durum, Federal Acil Durum Ajansı'na (FEMA) ek kaynak sağlarken bu kaynakların hızlı bir şekilde ihtiyaç noktalarına ulaştırılmasının da yolunu açıyor. Trump yaptığı açıklamada FEMA'nın virüse karşı yürüteceği operasyonlarda kullanılmak üzere 50 milyar dolar federal yardımın yapılacağını da duyurdu.

Trump, FEMA tarafından acil durum merkezi oluşturulduğunu ve her eyalette de merkezler oluşturulacağını belirterek aralarında özel şirketlerinde bulunduğu gruplar tarafından kişilerin en yakın test merkezlerine yönlendirileceklerini ifade etti. Trump hastalık şüphesi olan kişilerin araçlarından inmeden test yapabilecekleri merkezlerin kurulması için çaba sarf ettiklerini de söyledi.

FOTO: REUTERS


BAZI KURALLAR İPTAL EDİLEBİLİR

Sağlık ve İnsani Servisler Bakanı Alex Azar’ın genişletilmiş yeni yetkilerle donatıldığını ifade eden Trump, gerektiğinde sağlık sisteminin üzerindeki baskıyı azaltmak ve sağlık hizmetlerinin hızlı ihtiyaç sahiplerine ulaşması için bazı kuralların iptal edilebileceğini söyledi. Trump ayrıca öğrencilere ait kredi borçlarının faizlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu da açıkladı.

Trump, şunları söyledi:

* Kritik durumlarda yatak sınırlandırılması ortadan kaldırılmış olacak böylece daha fazla hastaya yardım edilebilecek.

* Yaşlı vatandaşlarımız için hastanelerin ek doktor olanağı mümkün olacak.

* Doktorlarımız ne yapacaklarını biliyorlar artık önlerinde herhangi bir engel bulunmayacak.

* Zaman kaybettiren tüzükler ya da yardımı yavaşlatan tüm engeller kaldırılmış olacak.

* Amerikalılar pazar akşamı test yaptırabilecek. 4 koronavirüs testi önümüzdeki hafta hazır olacak.

FOTO: REUTERS


"HERKESİN BU TESTİ YAPTIRMASINA GEREK YOK"

* Eczacılık firmalarıyla mobil testlerin üretilmesi çalışmaları içindeyiz.

* İnsanlar arabalarından çıkmadan doku/hücre örneği vererek test sonucu alabilecekler

* Ülkemizde çok güçlü bir şekilde bu yönde çalışıyoruz.

* Herkesin bu testi yaptırmasına gerek yok. Bu, gelip geçici bir şey. Bundan çok daha güçlü çıkacağız. Çok şey öğrendik.

* İngiltere'yi de seyahat yasağı listesine eklememi tavsiye ettiler.

* İngiltere'yi ve diğer başka ülkeleri de duruma göre ekleyebiliriz.

* Beyaz Saray doktorlarının hepsiyle görüştüm. Test olmam gerekmediğini söylediler.

FOTO: REUTERS


"BÜYÜK İHTİMALLE TEST YAPTIRACAĞIM"

Trump, 'büyük ihtimalle Corona virüsü testi yaptıracağını' da söyledi.

ABD başkanları, Stafford Act kapsamında ulusal acil durumu genel olarak doğal felaketlere karşı kullanıyor. Ancak 2000 yılında Eski ABD Başkanı Bill Clinton bu yasayı Batı Nil Virüsü salgınına karşı kullanmıştı.

ABD’de resmi rakamlara göre 1629 vaka bulunuyor. Virüs sebebi ile 41 kişi hayatını kaybetti.

DSÖ PANDEMİ İLAN ETMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki genel merkezde Corona virüsü (Covid-19) gündemiyle basın toplantısı gerçekleştirmişti.

Çin dışında vaka sayının 13 kat arttığını ifade eden Ghebreyesus, Corona virüsü için, kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen “Pandemi” olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıklamıştı.

Ghebreyesus, örgüt olarak salgını 24 saat boyunca izlendiğini dile getirerek, “Hem virüsün yayılma ve şiddetinden hem de virüse karşı yeterince harekete geçilmemesinden derin endişe duyuyoruz. Bundan dolayı Covid-19’un bir pandemi olarak nitelendirilmesi değerlendirmesini yaptık” şeklinde konuşmuştu.



PANDEMİ NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı Corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor.