2018 yılında ABD ile Türkiye arasında ciddi bir krizin çıkmasına sebep olan rahip Andrew Brunson, kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde Cumhuriyetçilerin adayı olan Trump'ın yanında dün boy gösterdi...

Görevi süresince yabancı ülkelerden "kurtarılarak" ülkeye getirilen 6 ABD vatandaşıyla bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçilerin ulusal kongresinin birinci gününde bu insanlarla kamera karşısına geçti. Trump'ın aynı odada bulunduğu insanlardan biri de rahip Andrew Brunson'dı.

Trump, daha önce Beyaz Saray'da çekilmiş görüntülerde kurtarılan 6 ABD vatandaşıyla sohbet ederken görülüyor.


"TÜRK HALKINA MİNNETTARIZ"
Brunson'ın sorularını yanıtlayan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Trump, "Bence şunu söylemem gerek ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan bana karşı çok iyi davrandı. Ve evet seni uzun bir süre içeride tuttular ve senin çok masum bir insan olduğunu da biliyorum fakat biraz sohbet ettikten sonra o da seni bırakmayı kabul etti" dedi.

23 yıl Türkiye'de yaşayan Brunson'ın serbest kalmasıyla ilgili açıklamalarına devam eden Trump, "Seni bıraktıkları için minnettarız ve Türk halkından da minnettarız" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray'da daha önceden çekilmiş görüntülerde Trump'ın yanında aynı Brunson gibi ülkesine geri getirilen Michael White, Sam Goodwin, Joshua ve Tamara Holt ve Bryan Nerran yer aldı.

Trump, Brunson'ı ABD'ye döndüğü günlerde de Beyaz Saray'a davet etmişti.

OVAL OFİSTE DUA ETMİŞTİ
Başkan Trump da bu konuşma karşılığında ‘Türkler iyi insanlardır onları seviyorum. Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var.’ ifadelerini kullandı.

2018 Ekim'inin ortasında ABD'ye geri dönen Brunson'ı ağırlayan Trump, "Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olma şansımız var" demişti. (Fotoğraf: Reuters)


Toplantı sırasında Rahip Brunson serbest kalması için çalışan Trump ve ABD için kısa bir dua gerçekleştirdi.

RAHİP BRUNSON KİM?
Türkiye’de FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan rahip Brunson, 2 yıl önce ABD ile Türkiye arasında iplerin gerilmesine neden oldu...

9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi Norine serbest bırakıldı. Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlandı ve Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Brunson için, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği’ gerekçesiyle 15 yıla kadar, “Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

TRUMP: BEN ONDAN 2 KAT DAHA CASUSUM
Brunson'ın cezası daha sonra ev hapsine çevrildi. Bu süreçte ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden çok sert mesajlar yazmıştı.

Bir mesajında Trump, "Brunson'a casus diyorlar ben ondan iki kat daha fazla casusum" ifadesini kullanmış ve uluslararası kamuoyunda gündem olmuştu.