Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "hayalim", İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu'nun "cinayet" dediği Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalar devam ederken insan yapımı olan Süveyş Kanalı ile ilgili bir araştırmanın sonuçları da ortaya çıktı...

Haber ajansı Associated Press, Süveyş Kanalı'nın 150'nci yılının kutlandığı bu günlerde, kanalın bölgedeki ekosisteme çok ciddi zarar verdiğini gözler önüne seren bir araştırmayı kamuoyuna duyurdu. Kızıldeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayan ve böylelikle doğu ile batı arasındaki deniz ulaşımını büyük ölçüde rahatlatan Süveyş Kanalı'nın yıllar içerisinde çok sayıda deniz canlısının soyunu tükettiği ortaya çıktı. Yayılan deniz canlılarının Akdeniz'deki ekosistemi bozarak birçok canlının ölümüne sebep olduğunu açıklayan deniz biyologları zehirli denizanalarının ve saldırgan aslan balıklarının bölgede sayılarını artırarak dengeyi bozduğunu duyurdu.

Özellikle Mısır'ın 2015 yılında kullanıma açtığı "Yeni Süveyş Kanalı" ile bu hareketliliğin iki katına çıktığını açıklayan bilim insanları bu durumun geri döndürülemez sonuçları olduğunu duyurdu. Haberde Mısır'la Akdeniz'i paylaşan ülkelerin bu durumdan rahatsız olduğu belirtilirken, İsrail'in bu duruma tepki gösterdiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki gün Ankara'da düzenlenen 'Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, randevu talebini de içeren Kanal İstanbul ile ilgili 4 sayfalık mektup vermişti.

İNSANLARA ZARAR VERİYOR


İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi'nde görevli akademisyen-araştırmacı Bella Galil, son 30 yıldır bölgede yaşanan değişimi incelediklerini açıklarken, "Kanalın genişletilmesi ve derinleştirilmesi eğer kontrol edilmezse bölgedeki sahilleri kullanan insanlara zarar verecek bir hareket eden akvaryum yarattı. Şu an yaklaşık 400 tane istilacı tür bulunuyor. Bu rakam 30 yıl önceki rakamın iki katı" dedi.

Yapılan açıklamada bu durumun bölgedeki turizmi olumsuz etkilediği belirtilirken, zehirli aslan balığının tüketilmesinin olumsuz sonuçları olduğu vurgulandı. Raporda bölgedeki lokantaların zehirli balıkları müşterilere sattığı da belirtilirken, Latince ismi Lagocephalus Sceleratus olan balon balığının turistlerin sağlığını da olumsuz etkilediği belirtildi. Bu balıklar insan sağlığına zararlı olarak biliniyor.