Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak hızla yayılan ölümcül Corona virüsü nedeniyle bilanço artıyor.

ABD’nde bulunan Johns Hopkins Üniversitesi tarafından Corona virüsüne ilişkin bir rapor yayınlandı. Üniversite tarafından yayınlanan rapora göre, dünya çapında Corona virüsünden enfekte olan insan sayısı 101 bin 605’e ulaştı.

Üniversite ayrıca, hastalığın yayılışı nedeniyle birçok ülkede dezenfektan ve maske sıkıntısı yaşandığını ve dünya genelinde gıdaların stoklanmaya başlandığını açıkladı.

FRANSA'DA BİR TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

Fransa’nın Soissons kentinde yaşayan Mersinli Türk vatandaşı 64 yaşındaki Halil Bıçkı'nın Corona virüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Solunum yolu şikayetiyle hastaneye müracaat eden ve virüs nedeniyle hayatını kaybeden Bıçkı'nın ailesi ve hastanede ziyaretine gelenlerin karantina altına alındığı bildirildi.

Bıçkı'nın naaşının defin işlemleri için Türkiye’ye gönderilmesine salgın hastalık tehlikesiyle izin verilmezken, defin işlemlerinin Fransa’nın Soissons kentinde yapılacağı öğrenildi.

Fransa'da 9 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, virüsün ülkede daha çok yayılacağını söyleyerek, virüsün yaşlılar üzerinde daha etkili olması nedeniyle yaşlıları ziyaret etmeme konusunda uyarıda bulunmuştu.

Corona virüsünün yayıldığı ülkelerde son durum:

Çin
Çin'e bugüne kadar 3 bin 42 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 573 kişi karantina altına alındı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, hastanelerden taburcu edilenlerin sayısının ise 53 bin 888'e ulaştığını bildirdi.

Güney Kore
Güney Kore'de virüs nedeniyle ölü sayısının 42'ye yükseldiği açıklandı. Ülke genelinde toplam vaka sayısı 6 bin 593'e çıktı. Vakaların yüzde 60'ının Daegu kentinde bulunan Shincheonji Kilisesi ile ilişkili olduğu aktarıldı.

ABD
ABD genelinde toplam 267 Corona virüs vakası kaydedilirken, virüs kaynaklı 14 ölüm yaşandı. Pensilvanya eyaletinin Bucks County bölgesinde Corona virüs nedeniyle beş okulun kapatıldığı açıklandı.

Azerbaycan
Azerbaycan’da İran’dan dönen 3 kişide daha Corona virüsü tespit edilmesiyle birlikte ülkedeki vaka sayısı 9’a yükseldi.

İran
İran Sağlık Bakanlığı, ülkedeki Corona virüsü vakalarına ilişkin son istatistikleri paylaştı. İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, ülkedeki Corona virüsü vakalarında onaylanmış vaka sayısının 4 bin 747 olduğu ve ölenlerin sayısının ise 124’e yükseldiğini açıkladı.

Kiyanuş Cihanpur, son 24 saat içerisinde bin 234 kişinin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığını söyleyerek, "Son 24 saat içerisinde bin 234 yeni vakadan 17’si hayatını kaybetti, böylelikle toplam ölenlerin sayısı 124’e ulaştı. Ülkede virüsten iyileşenlerin sayısı 913 kişiye ulaştı. Bu zamana kadar 15 bin 981 kişi Corona virüsü şüphesi ile hastanelere yatırıldı" dedi.

Irak
Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf Bedir tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ta 5, Süleymaniye’de 2 ve Kerbela’da 1 olmak ülke genelinde üzere toplam 8 kişide daha Corona virüsü teşhis edildiğini belirtti.  Bedir, virüs tespit edilen kişilerin tedavisi için karantinaya alındıklarını bildirirken, Kerbela’da virüs tespit edilen kişinin ise gün içinde öldüğünün belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise virüsle mücadele konusundaki talimatlarına uymayanların ağır şekilde cezalandırılacağını vurgulandı. Böylece Bağdat’ta 2, Süleymaniye’de 1 ve Kerbela’da 1 olmak üzere toplam 4 kişi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkedeki toplam Corona virüsü vaka sayısı ise 49’a yükseldi.

İtalya
Çin'den sonra en fazla ölümün yaşandığı İtalya'da son 24 saatte ölü sayısı 197'e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı ise 4636.

Almanya
Alman Robert Koch Enstitüsü, Almanya'da tespit edilen Corona virüsünün tespit edildiği kişi sayısını 578 olarak açıkladı.

Singapur
Singapur'da 13 Corona virüsü vakasının tespit edilmesiyle ülke genelindeki toplam vaka sayısı 130'a yükseldi.

Filistin
Filistin Sağlık Bakanı Mai Kaileh, Batı Şeria’da bulunan Beytüllahim kentinde 9 kişide daha Corona virüs tespit edildiğini açıkladı. Yeni vakalarla beraber ülke genelindeki vaka sayısı ise 16’ya çıktı.

Lübnan
Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülke genelindeki toplam vaka sayısının 22’ye yükseldiği duyuruldu. Hastaların Rafic Hariri Üniversite Hastanesi’nde karantina altına alındığı belirtilirken, gerekli tedavinin en yüksel medikal standartlarda yapıldığı ifade edildi.

İsrail
İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede 2 yeni Corona virüsü vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısının 19’a ulaştığını açıkladı. Orta İsrail’de tespit edilen 2 yeni vakanın da 50’li yaşlarda olduğu ifade edildi. Bakanlık açıklamasında, hastalardan birinin 27 Şubat’ta Madrid seyahatinden döndüğü belirtilirken, diğerinin ise 4 Mart’ta Zürih’ten döndüğü ifade edildi.

Mısır
Mısır Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ise ortak bir açıklamada bulunarak, Nil boyunca Aswar kentinden, turistik bir şehir olan Luxor’a giden bir cruise gemisinde çalışan 12 kişide Corona virüsü tespit edildiğini duyurdu. Yetkililer, virüs tespit edilen kişilerin gemide işçi olduğunu belirtirken, virüsün kaynağının ise Tayvanlı bir turist olduğunu düşündüklerini ifade etti. Tespit edilen 12 yeni vakanın ardından ülke genelinde vaka sayısı 15’e yükseldi.

Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri'nde 15 yeni vaka daha görüldü. BAE Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Corona virüsü nedeniyle karantina alınanların sayısının 45'e yükseldiği belirtildi.

Katar
Katar Sağlık Bakanlığı, ülkede 3 kişide daha Corona virüsü tespit edildiğini, ülkedeki toplam vaka sayısının 11’e yükseldiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında tüm hastaların sağlık durumlarının stabil olduğu söylenirken, virüsün ülkede geniş kitlelere yayılma riskinin düşük olduğu ifade edildi.

Kolombiya
Kolombiya'da ilk Corona virüsü vakasının görüldüğü yetkililerce doğrulandı.

Kosta Rika
Kosta Rika'da yetkililer, ülkede ilk Corona virüsü vakasının teyit edildiğini duyurdu.



CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Corona virüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Corona virüsü semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı corona virüsleri olduğu biliniyor.

CORONA VİRÜSÜ NASIL YAYILIYOR?

Corona virüsleri insanların hayvanlara temasıyla yayılabiliyor. Virüsün insandan insana geçmesi ise bir kişinin virüsle enfekte olmuş bir kişinin salgısıyla temasıyla gerçekleşiyor. Çinli bir virolog, virüsün kaynağının muhtemelen yarasalar olduğunu öne süren bir çalışma yayınladı.

CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ

Corona virüslerinin spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Çoğu zaman semptomlar kendi kendine geçiyor. Hekimler, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak semptomatik (belirtilerin giderilmesine yönelik) tedavi uyguluyor.

Doktorlar, oda nemlendirici ve sıcak duşun boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geleceğini söylüyor. Hastalanan insanların bol sıvı tüketmesi, mümkün olduğunca dinlenmesi ve uyuması gerekiyor. (Reuters, BBC Türkçe, NTV, İHA)

[old_news_related_template title="İstanbul İl Sağlık Müdürü'nden Corona virüsü açıklaması!" desc="İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Corona virüsü konusunda resmi kurumlara güvenilmesini ve kurumların açıklamalarının takip edilmesini tavsiye etti. Prof. Dr. Memişoğlu, 'İstanbul'da panik havası oluşturmaya çalışan, maalesef sosyal medyada yalan yanlış bilgiler ileten arkadaşların daha duyarlı davranmasını özellikle istirham ediyorum' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/06/iecrop/shutterstock-corona-1_16_9_1583504685.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/istanbul-il-saglik-mudurunden-corona-virusu-aciklamasi-5665030/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsü belirtileri neler? Corona virüsü nasıl bulaşır?" desc="Merkezi Çin’in Wuhan kenti olan corona virüsü salgını nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Kısa sürede tüm dünyaya korku salan corona virüsü için birçok ülkede önlemler alınırken dünya genelinde ciddi bir yayılma söz konusu. Peki corona virüsü belirtileri neler? İşte corona virüsü hakkında merak edilenler…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/03/06/iecrop/coronavirus-shutter_16_9_1580409517-880x495_16_9_1580485625_16_9_1583496547.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/corona-virusu-belirtileri-neler-corona-virusu-nasil-bulasir-5664789/"]