Kuzey Kore lideri Kim, ülkesinin kısa süre içinde "yeni bir stratejik silah" tanıtacağını açıklarken, diyalog kapısını açık bıraktı ve nükleer denemelerin kapsamının ABD'nin tutumuna bağlı olduğunu söyledi.

ABD ile Kuzey Kore arasındaki görüşmeler, Washington'ın Pyongyang'a uyguladığı yaptırımları nükleer programını tamamen terk etmeden kaldırmayı reddetmesi üzerine kesilmişti.

Kuzey Kore, 2019'un sonunda küçük silah testleri gerçekleştirmişti. Bu da ABD'nin taviz vermesini sağlama girişimi olarak değerlendirilmişti.

YAPTIRIMLAR VE TATBİKATLAR SÜRERKEN...

Pyongyang'ın nükleer denemelerine ve ABD ana karasına ulaşabilecek kıtalar arası balistik füze denemelerine yönelik kendi ilan ettiği moratoryum, Washington'la yapılan görüşmelerin temel konularından birini oluşturuyordu.

Kuzey Kore, 2017'den beri bu tarz denemeler gerçekleştirmiyordu. Bu yönde yapılacak daha ileri denemeler, ABD seçim yılına girerken Başkan Donald Trump'ı öfkelendirebilir.

1 Ocak'taki parti toplantısında konuşan Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin bu moratoryuma artık bağlı olmadığını; zira ABD'nin Güney Kore ile ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirdiğini ve Pyongyang'a yönelik yaptırımları artırdığını söyledi.