Ocak 2003'te ABD'li özel ajan Scott Gallo, Kenya'da yürüttüğü operasyona nokta koymaya hazırlanıyordu ancak start verdiği operasyonun kilidini açacak olan Kenyalı muhbirinden 24 saattir haber alamıyordu. William Munuhe adındaki 27 yaşındaki muhbir, birkaç hafta önce 5 milyon dolar değerindeki ödülün de etkisiyle Nairobi'deki ABD büyükelçiliğine gitmiş ve Afrika'nın en çok aranan adamı hakkında bilgi verebileceğini söylemişti.

Ruandalı iş insanı Felicien Kabuga, 1994'te yaşanan ve yaklaşık yüz gün içinde 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, Interahamwe olarak bilinen aşırı uç Hutular tarafından öldürüldüğü Ruanda Soykırımı'nı organize ve finanse etmek suçlamalarıyla aranıyordu. Munuhe, Kabuga'yı görmüştü hatta onunla çalışıyor ve Kenya'da Kabuga'ya güvenli evler bulan yetkililere de yardım ediyordu.



Scott Gallo ve ekibinin planı basitti. Para teslimatı vaadiyle Munuhe, Kabuga'yı evine davet edecekti. Kabuga geldiğinde Munuhe'nin vereceği sinyalle operasyon başlayacaktı ve insanlık suçu işlemiş, yıllardır aranan Kabuga kıskıvrak yakalanacaktı. Ancak neredeyse iki gün geçmesine rağmen evden ses gelmemişti. İçerde neler olduğuna bakmak gerekiyordu.

Kenyalı bir polis memuru iki katlı evin üst katına tırmandı, balkon kapısını zorla açarak eve girmeyi başardı. Heyecanlı bekleyiş çok sürmedi zira polis kısa bir süre sonra ön kapıdan çıktı Gallo ve ekibini içerini aldı.

Gallo evdeki durumu şöyle anlatıyordu: "İçeri girdiğinizde oturma odasında, masanın üzerinde kendisi ve kız arkadaşının, ailesinin fotoğrafları vardı." Grup üst kata çıktı, polis memuru yatak odasının kapısını açtı. Munuhe, yatağın üzerinde yüz üstü yatmaktaydı: "Sanki tüm kanı vücudundan yatağa, sonra da yatağa da işleyip yere akmıştı. O kadar çok kan vardı ki kapıya kadar göl oluşturmaya başlamıştı bile."

KENYALILAR 'İNTİHAR' DEDİ


Munuhe'nin kolları ve bacakları şişmiş, el ve ayak bileklerinde ezilmeler oluşmuştu. Ellerinden ve kollarından bağlanmış olmalıydı. Kenyalı adli tıp uzmanları ölüm nedeni olarak karbondioksit zehirlenmesini belirledi. Odadaki küçük şömine, kanların önüne geçmişti.

ABD'li savaş suçları savcısı Pierre-Richard Prosper'ın United Nations International Criminal Tribunal for Rwanda (Birleşmiş Milletler Ruanda için Uluslararası Ceza Mahkemesi) adına yürüttüğü sürecin bir parçası olarak Munuhe'ye yapılan otopside Munuhe'nin şakağında bir delik, kafa tasında ise bozuk para büyüklüğünde başka bir delik tespit edildi. ABD'li yetkililer bunun bir infaz olduğundan emindi ancak Kabuga çoktan kuş olup uçmuştu bile.