İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri, 13 Ağustos'ta iki ülke ilişkilerini normalleştirme çabaları konusunda anlaşmaya varmıştı... Sözlü olarak açıklanan bu hamle başta Türkiye, Libya ve İran olmak üzere birçok ülke bu anlaşmaya tepki gösterirken, Almanya, İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler de bu anlaşmadan duyulan memnuniyeti dile getirmişti.

Bugün ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun üst düzey danışmanları Tel Aviv'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmek üzere yola çıktı. Kritik anlaşmadan önce bir ilk de yaşandı... İsrail'e ait bir uçak ilk kez Suudi Arabistan hava sahası üzerinden geçti.

Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'ndan havalanan uçağın kokpitinde Arapça, İngilizce ve İbranice olarak "barış" yazıyor.


20 yılı aşkın bir süredir ilk kez İsrail ile bir Arap ülkesinin bu şekilde bir anlaşma yaptığı belirtilirken Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan El Al Havayolları'nın Boeing 737 model uçağın üzerinde Arapça, İngilizce ve İbranice olarak "barış" kelimesi yazıldı.

TRUMP'IN DAMADI HEYETİN BAŞINDA
Trump'ın damadı olarak da bilinen kıdemli danışmanı Jared Kushner ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ın başını çektiği ABD heyetiyle birlikte uçağa binen İsrail heyetinde de O'Brien'ın mevkidaşı Meir Ben-Shabbat liderlik görevini üstlendi. Yetkililerin ili ülke arasındaki iş birliğinin masaya yatırılacağı belirtilirken ticaret ve turizm konusundaki atılımların gündeme gelmesi bekleniyor.

Ben-Gurion Havalimanı'ndan gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kushner, "Dün Ağlama Duvarı'nda Müslüman ve Arapların bu uçuşu izleyeceklerini ve hepimizin Tanrı'nın çocukları olduğunu fark etmelerini diledim. Ayrıca gelecek, geçmiş tarafından önceden şekillenmek zorunda değil" ifadesini kullandı.

El Al Havayolları'na ait uçakla BAE'ne giden iki heyet, inişte açıklamalarda bulundu.


İNER İNMEZ "FİLİSTİN" DEDİ
Uçak 3.5 saatlik yolculuğun sonunda Birleşik Arap Emirlikleri'ne iniş yaptı. Abu Dabi'de uçaktan iner inmez açıklama yapan Kushner, "Bu barış iki tarafın liderleri arasında yapılsa da iki tarafın insanları da bunu arzuluyordu. Yolculuğumuz sırasında hava sahasını bize açan Suudi Arabistan'a teşekkür ederiz" dedi.

Kushner, Filistin halkına da açıklamalarda bulundu... Kushner, "Filistinliler geçmişe takılıp kalmamalı, müzakere masasına gelmeliler" yorumunu yaptı.

Heyetiyle birlikte uçaktan iner inmez açıklama yapan Kushner, "Filistin müzakere masasına gelmeli" dedi.


İsrail heyetinin başında yer alan Meir Ben-Shabbat da Abu Dabi'ye inince Arapça "Selam Aleyküm" dedi. Meir, burada olmaktan dolayı çok gururlu olduğunu dile getirerek, "Birleşik Arap Emirlikleri lideri adım atarak çok büyük bir cesaret örneği gösterdi" ifadesini kullandı.

ANKARA  ÇOK SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkilerin normalleşmesi ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması kararı sonrasında Ankara çok sert ifadeler kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, "Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu riyakar davranışını tarih de bölge halklarının vicdanı da unutmayacak ve asla affetmeyecektir. Zaten ölü doğan ve hiçbir geçerliliği olmayan ABD planı üzerinden gizli hesaplar yapmaya çalışan BAE, bu şekilde Filistin'in iradesini de yok saymaktadır" açıklamasını yapmıştı.