Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’ın ardından Fas’ta İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Fas ve İsrail’in ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaştığını duyurdu.

Trump, ”Bugün başka bir Tarihi atılım. İki büyük dostumuz İsrail ve Fas Krallığı diplomatik ilişkileri tam anlamıyla kabul ettiler. Orta Doğu'da barış için büyük bir atılım” dedi.



Trump ayrıca, ABD’nin Batı Sahra toprakları üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığını da duyurarak, “Bugün, Batı Sahra üzerinde Fas egemenliğini tanıyan bir bildiri imzaladım. Fas'ın ciddi, inandırıcı ve gerçekçi özerklik önerisi, barış ve refahı sürdürmek için adil ve kalıcı bir çözümün temelidir” ifadelerini kullandı.

Trump, “Fas, Amerika Birleşik Devletleri’ni 1777’de tanıdı. Bu nedenle Batı Sahra’daki egemenliklerini kabul etmemiz uygun” dedi.

ABD'li üst düzey yetkili konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Trump'ın Fas Kralı Muhammed VI ile yaptığı bir telefon görüşmesinde anlaşmayı imzaladığını belirtti.

NETANYAHU: FAS İLE BARIŞ ÇOK SICAK OLACAK

Trump'ın Fas ve İsrail'in ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaştığını duyurmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu açıklamada bulundu.

Netanyahu, Kudüs'teki Burak Duvarı önünde düzenlenen bir etkinlikte ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman eşliğinde yaptığı konuşmada, "Artık Fas ile diplomatik ilişkiler kurmak için hızla çalışabiliriz. Fas ile barış çok sıcak olacak ve bu barış için bir başka büyük ışık" dedi.

İsrail ile Fas arasında karşılıklı direkt uçuşlar yapılacağını belirten Netanyahu, "Barış köprüsü kurmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı. Netanyahu, "Fas ve İsrail arasında güçlü ilişkiler var ve modern çağ boyunca Fas ile Yahudi halkı arasında yakın ilişkiler var. Herkes Fas krallarının ve Fas halkının orada yaşayan Yahudi cemaatiyle nasıl ilgilendiğini bilir" dedi.

Öte yandan son 3 ay içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'ın ardından Fas, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya varan dördüncü Arap ülkesi oldu. (İHA)

[old_news_related_template title="Türkiye'ye yaptırım öngören tasarıyı Trump veto edecek" desc="ABD'de geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi ve Senato’nun silahlı kuvvetler komiteleri 740 milyar dolarlık savunma bütçesine onay vermesi, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının önün açmıştı. Ancak ABD Başkanı Trump, söz konusu 2021 Savunma Bütçesi tasarısını veto edeceğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/08/iecrop/reuters-trump-son_16_9_1591254874_16_9_1607443028.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/turkiyeye-yaptirim-ongoren-tasariyi-trump-veto-edecek-6159043/"]