ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd isimli siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan olaylar, 30'dan fazla şehre yayıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Atlanta ve New York'ta göstericiler polislerin aracını yakarken San Jose ve Detroit'te ise sokaklara barikatlar kuruldu.

Milwaukee'de düzenlenen yürüyüşte Floyd'un ölmeden önceki son sözlerinden ilham alınarak "Nefes alamıyorum" sloganları atıldı. Portland'da ise Adalet Sarayı'nın önünde ateş yakıldı.

Eylemlerin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Atlanta'da bazı dükkanların camları kırıldı ve göstericiler ile polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

 

ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Houston kentinde de "yasa dışı gösteri düzenlemek" suçlamasıyla 200 kişi gözaltına alındı. New York'un Brooklyn bölgesinde düzenlenen protestolarda da bazı göstericilerin polise cam ve başka maddeler attığı görüldü. New York polisi, biber gazı kullanarak eylemlere müdahale etti.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

Olaylarla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Trump, şu ifadeleri kullandı:

* Ordumuzu çağırmak isterlerse, ordumuz hazır, istekli ve müdahale kapasitesi var.

* Çok hızlı bir şekilde askerlerimizi gönderebiliriz.

* Bildiğiniz gibi, şu anda da Ulusal Muhafızlarımızı kullanıyorlar.

* Sert olmalılar, güçlü olmalılar, kendilerine saygı gösterilmesini sağlamalılar.

[old_news_related_template title="ABD’de dehşet anları... Polis şüpheliyi boğarak öldürdü" desc="ABD’nin Minneapolis eyaletinde dolandırıcılık suçuyla yakalanan bir kişi, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından boğularak öldürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/26/iecrop/abd-dha_16_9_1590508829.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdde-dehset-anlari-polis-supheliyi-bogarak-oldurdu-5838116/"]

[old_news_related_template title="ABD'yi karıştıran polis tutuklandı ama öfke dinmedi! Sokaklar savaş alanına döndü" desc="ABD'de George Floyd'u öldüren polisin tutuklanmasına rağmen öfke bir türlü dinmiyor. Ülke genelinde binlerce kişi sokaklara dökülürken, polis araçlarını yakıp mağazaları yağmalayanların olması da dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/30/iecrop/floyd-protesto-atlanta-reuters_16_9_1590820251.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdyi-karistiran-polis-tutuklandi-ama-ofke-dinmedi-sokaklar-savas-alanina-dondu-5844798/"]