Ukrayna Parlamentosu'nda bugün düzenlenen oturumda Belarus'taki gelişmelere dair ortak bir bildiri kabul edildi. 228 milletvekilinin lehte oy kullandığı metinde Belarus'ta 9 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin "özgür ve adil olmadığı" ve resmi seçim sonuçlarının Belarus halkının gerçek iradesini yansıtmadığı belirtildi.

Belarus'taki devlet başkanlığı seçimlerinde çok sayıda ihlal yapıldığı öne sürülen bildiride, "Muhaliflerin sindirilmesinin, hapse atılmasının, sandıklarda bağımsız gözlemcilere engeller çıkarılmasının, seçmenlerin iradelerini özgürce ifade etme haklarının ihlal edilmesinin ve iktidarın Belarus Merkez Seçim Komisyonu üzerinde tam kontrol sağlamasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AB'NİN YAPTIRIM KARARINA DESTEK

Belarus güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasının kınandığı bildiride, Avrupa Birliği'nin (AB), Belarus´taki seçimlere hile karıştırılması ve protestoculara şiddet uygulanmasından sorumlu olan kişilere yönelik yaptırım uygulanması kararına da destek verildi.

Daha önce Litvanya Parlamentosu, Belarus'taki muhalefet lideri Svetlana Tihanovskaya'yı "Seçilmiş devlet başkanı" olarak tanıdığını duyurmuştu.

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini mevcut Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko´nun kazandığının açıklanmasının ardından"seçimlere hile karıştığını" iddia eden muhalifler protesto gösterilerine başlamıştı.

NE OLMUŞTU?

Belarus’ta yapılan Devlet Başkanlığı seçiminde, 1994 yılından beri Devlet Başkanlığı görevini yürüten Aleksandr Lukaşenko, oyların yaklaşık yüzde 80,1’ini alarak yeniden seçilmişti. Seçimin ardından Litvanya’ya giden muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, halka sokağa çıkma çağrısında bulunmuştu.

Sert söylemleriyle tepki çeken Lukaşenko’nun yeniden Devlet Başkanı olmasının ardından başlayan protestolar sonrası BM ve AB başta olmak üzere birçok ülke sağduyu çağrısında bulunmuştu. (DHA)

[old_news_related_template title="Litvanya'dan kritik karar: Belarus'un meşru lideri Tikhanovskaya'dır" desc="Litvanya Parlamentosu, Belarus'ta muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya'yı 'ülkenin seçilmiş lideri' olarak tanıdığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/11/iecrop/svetlana-tikhanovskaya-reuters_16_9_1599232933_16_9_1599832631.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/litvanyadan-kritik-karar-belarusun-mesru-lideri-tikhanovskayadir-6033566/"]