Resmi kayıtlara göre Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde can almaya devam ediyor. Worldometers’ın verilerine göre salgın başından bu yana 55.4 milyon insana virüs bulaştı, 1.3 milyondan fazla kişi de hayatını kaybetti.

Dünya corona virüsünden yakasını kurtaramamışken, farklı bulaşıcı hastalıklarla ilgili endişe verici haberler de geliyor. Moğolistan'daki bubonik veba alarmından sonra bu kez de Bolivya'da Chapare virüsü paniği yaşanıyor.

VÜCUT SIVILARIYLA TAŞINIYOR

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) uzmanları, 2019'da Bolivya'nın La Paz şehrine bağlı Chapare bölgesinde iki kişinin söz konusu virüsü taşıdığını ve üç sağlık çalışanına bunu bulaştırdığını tespit etti. CDC'den Caitlin Cossaboom, "Çalışmalarımız gösteriyor ki virüse yakalanan bir hasta, bir ambulans görevlisi ve bir gastroenterolojist hayatını kaybetti. Vücut sıvılarının büyük çoğunluğunun potansiyel olarak virüsü taşıdığını düşünüyoruz" dedi.

FARELERDEN İNSANLARA GEÇMİŞ

Farelerden insanlara geçtiği düşünülen virüsün, vücut sıvıları yoluyla insandan insana geçişi de bu çalışmayla belirlenmiş oldu. Cossaboom, hastalarda yüksek akteş, karın ağrısı, kusma, diş etlerinde kanama, ciltte kaşınma ve gözlerde ağrı gibi şikayetler görüldüğünü belirtti.

DANG HUMMASIYLA KARIŞTIRILIYOR

Çalışmayla ilgili sonuçlar Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği'nin (ASTMH) yıllık toplantısında açıklandı. Bulguların gelecekte olası bir salgın riskine karşı önemli olduğu ifade edilirken, belirtilerin dang humması ile karıştırılması nedeniyle virüsün uzun yıllardır tespit edilemeden yayılmış olabileceği belirtildi.

[old_news_related_template title="Moğolistan'da 'kara ölüm' hortladı! Onlarca kişi 'bubonik veba' karantinasında" desc="Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde 'bubonik veba' alarmı geri döndü. Yaz aylarındaki vakalardan sonra dağ sıçanı yiyen 25 yaşında bir kadında 'bubonik veba' tespit edildi. Yetkililer 24 saat içinde öldürebilen hastalık için 21 bölgeden 17'sinin risk altında olduğunu açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/28/iecrop/bubonik-veba-national-center-for-zoonotic-diseases3_16_9_1601298657.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/mogolistanda-kara-olum-hortladi-onlarca-kisi-bubonik-veba-karantinasinda-6057997/"]

 

[old_news_related_template title="Coronayla mücadelede umut kırıcı gelişme! Tahminlerden daha hızlı düşüyor" desc="İngiltere'de Imperial College London tarafından yapılan bir araştırma, corona virüsüne yakalandıktan sonra vücudun ürettiği antikor seviyesinin 14 haftada yüzde 26.5 düştüğünü ortaya koydu. Bu durum salgını bitirmek için gerekli olan sürü bağışıklığını zorlaştırıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/27/iecrop/corona-hasta_16_9_1603804577.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/coronayla-mucadelede-umut-kirici-gelisme-antikor-seviyesi-tahminlerden-daha-hizli-dusuyor-6100201/"]

 

[old_news_related_template title="Corona zengin fakir ayırt ediyor" desc="ABD'de corona virüsünün en çok yayıldığı noktalar üzerine yapılan bir araştırma, gelir grubuna göre bulaşma riskini de ortaya koydu. Buna göre daha küçük ve kalabalık bir markete giden düşük gelir grubundaki kişilerin virüse yakalanma riski iki kat fazla. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/12/iecrop/corona-market-reuters-1_16_9_1605169568.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-zengin-fakir-ayirt-ediyor-dusuk-gelirlinin-riski-iki-kat-daha-fazla-6122155/"]