Adalar (Ege) Denizini Yunan gölüne dönüştürmek isteyen Yunanistan, 19. Adamızı da işgal ederek hedefine bir adım daha yaklaştı. Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli kurmay Albay Ümit Yalım, 19. Adamızın işgalini Yunanistan belgelerine dayanarak açıkladı.

İsrail’in, Filistin’de uyguladığı “Önce iskan, sonra işgal” yönteminin aynısını Adalar Denizi’nde Yunanistan’ın uyguladığını öne süren Yalım, Yunanistan’ın, daha önce işgal ettiği adalara ilave olarak Küçük Çuha Adası’nı da işgale başladığı konusunda ilgili makamlara yazılı olarak başvurduğunu belirtti. Yalım, SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

AB BAYRAĞI DA VAR

“Yunanistan yine hiçbir engelle karşılaşmadan Küçük Çuha Adası’nı da işgal etti. Osmanlı Devleti döneminden bu güne kadar Türk egemenliğinde olan Küçük Çuha Adası’nda Yunan bayrakları ile birlikte Avrupa Birliği (AB) bayrakları da dalgalanıyor. AB de işgale ortak olmuş. Küçük Çuha Adası, İstanbul’daki Büyükada veya Meis Adası’nın 4 misli büyüklükte.”

Küçük Çuha Adası’na inşa edilen kiliselerde de Yunan bayrağının dalgalandığını, Yunan Deniz Ticaret Filosu’ndaki gemilerin, işgal edilen Küçük Çuha Adası’na, Mora Yarımadası ve Girit Adası’ndan turist taşıdığını, adaya inşa edilen limanını Yunan şirketlerinin işlettiğini, bir otel yapıldığını kaydeden Ümit Yalım, sözlerini şöyle sürdürdü:

LİMANI DA YUNAN ŞİRKETİ İŞLETİYOR
Türkiye’ye ait Küçük Çuha Adası’nda Yunan bayrakları dalgalanıyor. Adadaki limanı Yunan şirketi işletiyor.


YUNAN EGEMENLİĞİ

“Küçük Çuha Adası’nın Belediye Başkanı Yunan vatandaşı. Mahalli İdareler Seçim Kanunu’nun 9. Maddesine göre Belediye Başkanı’nın Türk vatandaşı olması gerekiyor. Ancak, T.C. İçişleri Bakanlığı, Yunan vatandaşı Belediye Başkanı Çarçalakis’i bu güne kadar görevden almadı yerine kayyum atamadı.

Küçük Çuha Adası’nın işgal edilmesiyle, Adalar Denizi’nden Akdeniz’e geçişi sağlayan Kitira Geçidi de tamamen Yunanistan’ın egemenliğine girdi. Mevcut durum itibarıyla 19 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı Yunan işgali altındadır. Adalar Denizi, Yunan Gölü’ne dönüştü. Türkiye, Adalar Denizi’nde, Anadolu kıyılarına hapsedildi.”

Ümit Yalım

13 ASKERİ ÜS


Yalım, Yunanistan’ın işgal ettiği Türk adalarına 13 askeri üs, son olarak Türk Adası Gavdos’a Yunan Askeri Karakolu kurduğunu belirten Ümit Yalım, “Türkiye’nin yine kendi adası olan Küçük Çuha’ya Askeri Üs kurmalıdır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut durum itibarıyla Adalar Denizi’nde karasuları 6 deniz milidir. Coğrafi sınırlara göre Çuha ve Küçük Çuha adaları Akdeniz’de olduğu için her iki adanın karasuları 12’şer deniz milidir. Küçük Çuha Adası işgal edilmeden önce 17,5 millik Kitira Geçidi’nin yarısı Türk Karasularıydı. Küçük Çuha Adası işgal edildikten sonra 17,5 millik Kitira Geçidi’nin tamamı Yunan Karasuları oldu. İşgalden önce, Kitira Geçidi’ndeki Türk ve Yunan karasularını kullanarak geçiş yapan Türk Ticaret Gemileri artık Yunan karasularını kullanarak geçiş yapacak.”

ADANIN TARİHÇESİ


Girit Adası, Venedik ile yapılan 24  yıllık zorlu bir savaştan sonra Sultan IV. Mehmet döneminde, 1669 yılında fethedildi. Girit Adası ile birlikte adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar da Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girdi.

Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında kararlaştırılarak, 22 Nisan 1836’da, Kara Mühendishanesi’nde hazırlanan haritadaki sınır çizgilerine göre Küçük Çuha Adası, sınırın güneyinde olup Osmanlı Devleti’nin egemenliğindedir. Mevcut durum itibarıyla, Girit Adası’nın dörtte üçü ile adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir.