Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararı üzerine Yunanistan'da bazı camilere saldırılar düzenlendi. Tırhala şehrindeki Kurşunlu Cami'ne kimliği bilinmeyen bir grup tarafından taşlı saldırıda bulunuldu. Kurşunlu Cami'ne geçtiğimiz haftalarda da saldırı düzenlenmiş, saldırıda caminin giriş kapısının camları kırılmıştı.

"OSMAN ŞAH CAMİ" OLARAK DA BİLİNİYOR

DW Türkçe'de yer alan habere göre, 16'ncı yüzyılın ortalarında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Kurşunlu Cami 1882'de Teselya’nın Yunanistan'a verilmesine kadar Osmanlı’ya ait en görkemli İslam ibadethanelerden biriydi. Cami dayanıklı kubbesi sayesinde Yunanistan'da bugüne kadar zarar görmeden kalabilmeyi başardı.

Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) torunu Osman Şah tarafından bir Osmanlı şehri olan Tırhala’da yaptırılan Kurşunlu Cami, "Osman Şah Cami" olarak da anılıyor. Bugün hala ana bina, minarenin bir kısmı ve türbesi korunuyor.

CAMİNİN RESTORASYON ÇALIŞMASI DURDURULDU

Türkiye'nin Ayasofya’yı camiye dönüştürmesine bir tepki de Midilli Adası'ndan geldi. Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Kostas Mutsuris, Midilli Adası'ndaki Valide Cami'nin restorasyon çalışmalarının durdurulmasını ve finansmanının kesilmesini talep etti.

[old_news_related_template title="Ayasofya'dan maskesiz paylaşım yapan bir AKP'li vekilin daha corona testi pozitif çıktı" desc="Ayasofya Camisi'nin açılışına katılıp maskesiz olduğu anların görüntüsünü paylaşan AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay'ın corona testi pozitif çıktı. Daha önce açılışa katılan AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen ve Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi'nin de testleri pozitif çıkmıştı. AKP'li vekillerin fotoğraflarda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da dahil birçok isimle sosyal mesafe gözetmeksizin yakın temasta bulunduğu görüldü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/03/iecrop/akp_16_9_1596492168.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/akpli-vekil-coronaya-yakalandi-5967728/"]

[old_news_related_template title="Ayasofya’nın açılması seçmeni etkilemedi" desc="Avrasya Araştırma, son anket sonucunu açıkladı: Ankete katılanların sadece yüzde 0.2’si Ayasofya açıldığı için Cumhur İttifakı’na oy vereceğini söyledi. Erdoğan’ı başarılı bulanların oranı yüzde 28.9 çıktı. Ankete göre bugün seçim olsa AKP yüzde 35 oy alır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/01/iecrop/04ayasofya2_16_9_1596316625.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/ayasofyanin-acilmasi-secmeni-etkilemedi-5965287/"]