ÖSYM tarafından 27-28 Haziran 2020 tarihinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları bugün açıklandı. Sınav sonucunun açıklanmasıyla 6-14 Ağutsos tarihlerinde yapılacak üniversite tercih işlemleri için, üniversite programları ve taban puanları araştırılamya başlandı. YKS TYT ve AYT yerleştirme puanlarına göre 2 ve 4 yıllık tercih yapacak öğenciler YÖK Atlas sisteminden tüm detaylara ulaşabiliyor. YKS tercih robotu YÖK Atlası için haberimizdeki linki kullanmanız yeterli. İşte 2020 YKS üniversite tercih robotu ve YÖK Atlası...

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.



“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.

YÖK ATLAS TERCİH PROGRAMI EKRANI

TÜM ÜNİVERSİTELERİN TABAN VE TAVAN PUANLARINA ULAŞABİLİRSİNİZ

YÖK’ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor.

Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

YÖK ATLAS TERCİH PROGRAMI

YÖK tarafından hazırlanan ve üniversite adaylarının daha bilinçli tercih yapmasını amaçlayan Atlas tercih programı sayesinde, 4 yıllık veya 2 yıllık üniversitelerin geçtiğimiz yıllardaki taban puanları ve kontenjan bilgileri öğrenilebiliyor.

YÖK’ün Atlas uygulaması aracılığıyla, tercih edeceğiniz üniversite bölümünün;

– Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları

– Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı

– Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler

– Yerleşenlerin geldikleri iller

– Yerleşenlerin öğrenim durumu

– Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları

– Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları

– Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri

– Yerleşenlerin mezun oldukları liseler

– Yerleşen okul birincileri

– Taban puan ve başarı sırası istatistikleri

– Yerleşen son kişinin profili

– Yerleşenlerin YKS net ortalamaları

– Yerleşenlerin YKS puanları

– Yerleşenlerin YKS başarı sıraları

– Ülke genelinde tercih edilme istatistikler

– Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri

– Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri

– Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler

– Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller

– Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar

– Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)

– Yerleşme koşulları” öğrenilebiliyor.

YKS HANGİ BÖLÜM KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

Bu yıl ise örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan 845 bin 909 oldu.

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) örgün programlarda:

Devlet üniversitelerinde okul birincisi kontenjanları hariç 282 bin 402 ön lisans, 345 bin 997 lisans, 23 bin 486 özel yetenek olmak üzere toplam 651 bin 885 kontenjan ayrıldı. Vakıf yükseköğretim kurumlarında 76 bin 268 ön lisans, 87 bin 838 lisans, 4 bin 44 özel yetenek olmak üzere toplam 168 bin 150, KKTC ve diğer üniversitelerde 3 bin 643 ön lisans, 11 bin 211 lisans, 294 özel yetenek olmak üzere toplam 15 bin 148 kontenjan verildi.

Devlet Üniversitelerinde örgün programların kontenjanları geçen seneye göre aynı düzeyde kalmış iken vakıf üniversitelerinde kontenjanlar kayda değer bir oranda artmıştır.

Buna göre; örgün programlarda ön lisansta 362 bin 313, lisansta 445 bin 246, özel yetenekte 27 bin 824 olmak üzere toplamda 835 bin 383 kontenjan bulunmaktadır.

YKS TERCİH KILAVUZU

[old_news_related_template title="YKS üniversite taban puanları 2020! YKS taban puanları ve kontenjanları kılavuzu..." desc="YKS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite taban puanları da belli oldu. Sınav sonucunu öğrenen öğrenciler tercih işlemleri için ön lisans ve lisans programlarının taban puanlarıyla boş kontenjanları araştırıyor. YKS üniversite taban puanlarını, başarı sırasını ve kontenjanlarını kılavuzdan takip edebilirsiniz. İşte 2020 YKS taban puanları ve kontenjanları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/27/iecrop/sinav-shutter_16_9_1595519948_16_9_1595865974.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/yks-universite-taban-puanlari-2020-yks-taban-puanlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu-5955708/"]

 

[old_news_related_template title="YKS sayısal bölümleri: 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans bölümleri neler?" desc="YKS sonuçları, bu sabah saatlerinde erişime açıldı. Sınava giren yaklaşık 2.5 milyon öğrenci, ÖSYM’nin sitesinden YKS sonuçlarını öğrenebiliyor. 6 Ağustos’ta başlayacak tercihler öncesi üniversite adayları, sayısal bölümlerden 4 yıllık olan bölümleri öğrenmek istiyor. İşte 4 yıllık sayısal bölümleri ve kontenjanları…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/27/iecrop/universite_ogrenci_shut_16_9_1595843675.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/4-yillik-sayisal-bolumleri-neler-iste-yks-tercih-kilavuzu-ve-4-yillik-bolum-kontenjanlari-5955068/"]