Corona virüsü salgını sırasında özellikle maske üretimiyle ön plana çıkan 3M, ürünlerini fahiş fiyatlardan satmak isteyen fırsatçılara savaş açtı.

Business Insider’da yer alan bir habere göre, 3M son olarak Amazon’da N95 maskelerini satan Mao Yu isimli satıcıya karşı harekete geçti.

Şirket, fiyatı 0.63 dolar ile 3.40 dolar arasında satılan maskelerin Yu tarafından Amazon’da 23.21 dolardan satışa çıkarılması nedeniyle California’da dava açtı. Bu, son dönemde 3M’in açtığı 12 benzer davadan biri.

[old_news_related_template title="New York’u dolandırdı, California’da başaramadı" desc="Attığı bir tweet ile New York Eyaleti’nden ventilatör satacağı vaadiyle 69 milyon dolar alan Yaron Oren-Pines, daha önce gözüne California’yı kestirmiş. Oren-Pines, meşhur tweetinden 6 gün önce, Nextdoor uygulamasında, 18 milyon adet N95 maskesi olduğu yönünde ilan verip, “Lütfen birisi California Sağlık Departmanı’yla iletişim kurmamı sağlayabilir mi?” diye yazdı. Ancak bu girişiminde başarılı olamadı. Oren-Pines'ın yaptıkları Türkiye'de binlerce kişiyi dolandırıp Uruguay'a kaçan Çiftlik Bank kurucusu 'tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ı akıllara getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/07/iecrop/icerdee_16_9_1588844925.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/new-yorku-dolandirdi-californiada-basaramadi-5799010/"]

‘HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT’


Yüksek fiyattan maske satmakla suçlanan Mao Yu, kendisine davayla ilgili henüz bir belge gelmediğini söyledi. Bu nedenle yorum yapmak istemedi.

3M’den yapılan açıklamada ise, “Piyasadaki bazı kötü aktörler, ürettiğimiz N95 maskeleri ve diğer sağlık gereçleri üzerinden fırsatçılık yapıyor. Bu kriz ortamında ihtiyaç sahiplerini avlamak istiyorlar. Dolandırıcılar yüksek fiyatla ya da sahte, hasarlı ve eksik ürünlerle pazarın bütünlüğünü bozarak zarar veriyor. Bu en çok da halk sağlığı için bir tehdit oluşturuyor” denildi.

[old_news_related_template title="Tweet'ten işi kapan mühendis solunum cihazlarını vermedi" desc="Süper güç süper rezil oldu... Corona virüsünün en çok etkilediği ABD eyaleti olan New York, Beyaz Saray’dan gelen tavsiyeyle, 1450 solunum cihazı için Yaron Oren-Pines isimli mühendise 69 milyon dolar ödedi. Ancak cihazlar bir türlü teslim edilmedi. Yapılan araştırmada, Oren-Pines’in ve şirketinin tıbbi cihaz üretimi konusunda hiçbir tecrübesi olmadığı ortaya çıktı. Yaron Oren-Pines, Trump'ın solunum cihazı ihtiyacına ilişkin attığı bir tweet'e cevap vererek işe talip olduğunu belirtmişti. Solunum cihazları eyalete teslim edilmezken New York parasını geri almaya çalışıyor. Koskoca ABD'yi bir mühendis attığı tweet'le resmen tokatladı ve kayıplara karıştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/30/iecrop/icfoto_16_9_1588245648.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/beyaz-saraya-guvendiler-69-milyon-dolar-kaptirdilar-5784035/"]

AMAZON HEMEN SATIŞI DURDURDU


Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Denise Rutherford ise, “3M müşterileri güvenilir ürünleri uygun fiyatlarla almayı hak ediyor. Yapılan dolandırıcılık, salgın sırasında şirketin adını fiyat oynaması ve sahteciliği ile ilişkilendirerek ürünlerimize olan talebi düşürmeyi amaçlıyor” diye konuştu.

3M’in şikayeti sonrası, Amazon, Mao Yu ve onunla ilişkili şirketlerin satış yapmasını durdurdu. Amazon ve Ebay gibi online satış siteleri, anormal fiyatlardan satılmaya çalışılan ürünleri listeden kaldırıyor ancak zaman zaman bunlar gözden kaçıyor.