Dün 5,9750'ye kadar gerileyen dolar/TL kuru, bugün tekrar psikolojik eşik olan 6 seviyesinin üzerinde hareket ediyor. Güne 6,0041 seviyesinden başlayan kur, öğleden sonra 6,05 ile Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviyeleri gördü.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1" borsa="0"][/doviz_borsa_template]

7 Şubat Cuma akşamı bir anda 6 seviyesini aşarak 6,05'e kadar yükselen dolar/TL kuru, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) swap hamlesi ve kamu bankalarının müdahalesiyle dün 6'nın altına inmişti.

Bir süre kamu bankalarının da desteğiyle 6 seviyesinin hemen altında yatay hareket eden kurda dalgalanma da birkaç gündür tekrar arttı.

Peki dolar/TL'de son günlerdeki artışın nedeni ne? İşte öne çıkan üç sebep

1- İDLİB GERİLİMİ


Sozcu.com.tr'ye konuşan İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, son günlerde jeopolitik risklerin tekrar yükseldiğine, bunun da kur üzerinde baskı yarattığına dikkat çekti. Risklerin makro ekonomik göstergelerde değil İdlib kaynaklı olarak jeopolitik tarafta gözlemlendiğini belirten Yılmaz, daha önce 5,85-5,95 olan dolar/TL'deki hareket aralığının, artık 5,95-6,10 olabileceğini söyledi.

2- EN AZ ENFLASYON KADAR DÜŞÜŞ HEDEFİ


Yılmaz, aslında "kurda yükseliş var" demenin çok doğru olmayacağını vurguladı. Ekonomi yönetiminin, dış ticarette rekabet açısından TL'de yıllık en az enflasyon kadar değer kaybını hedeflediğini hatırlatan Yılmaz, yılı 5,95 seviyesinden kapatan kurda 40 günlük enflasyon hesaba katıldığında 6,03-6,04 seviyesinin normal olduğunu dile getirdi.

[old_news_related_template title="BDDK'nın swap hamlesi ne anlama geliyor?" desc="Bankacılık düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK),  para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamını, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 10'u ile sınırlandırdı. Peki bu durum ne anlama geliyor? Uzmanlara göre amaç doları kontrol altında tutmak ancak bu hamlenin borsaya yansıması ise negatif olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/10/iecrop/shutterstock_dolarrr_16_9_1581320710.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/bddknin-swap-hamlesi-ne-anlama-geliyor-5616237/"]

3- CORONA SALGINI


Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Çin kaynaklı virüs salgınının güvenli limanlara olan talebi artırırken, gelişmekte olan ülke varlıklarını aşağı yönde baskıladığına dikkat çekti. Gödek, "Yurt dışı fiyatlamalarda özellikle dolar endeksi üzerinden ciddi anlamda riskli varlıklardan çıkış süreci söz konusu" dedi.

Nitekim, güvenli limanlardan biri olan ABD dolarında yükseliş var. 31 Aralık 2019'da 96.3890 seviyesinde olan dolar endeksi, bugün 98.90 seviyelerinde bulunuyor. Son 10 gündeki artış yüzde 1,55 oranında oldu. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.

Salgının gidişatı, gelişmekte olan ülke varlıkları ile birlikte TL için da küresel risk iştahı açısından belirleyici etkenlerden olacak.

Gödek, "Yıl başlangıcından bu yana performanslara baktığımızda benzer durumu gözlemlemek mümkün. Lira bu süreçte emsallerinin ortalama yüzde 2 civarı zayıfladığı ortamda nispeten güçlü durmayı başardı. Ek negatif haber akışı söz konusu olmadıkça emsallerine paralel seyrin devamını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan İdlib'de artan çatışmalar ve jeopolitik risklerdeki artış, Türkiye'nin kredi risk primini (CDS) de arttırdı. 5 Şubat'ta 239 olan 5 yıllık kredi iflas takas primi, dün 280 seviyesine kadar yükseldi. CDS'lerdeki artış, yabancıların TL varlıklara yatırımı ve Türkiye'nin borçlanlanma maliyetlerini artırıyor, TL üzerinde de baskı yaratıyor.