Toplam kredi borcu 500 milyon TL'yi aşan şirketlerin 30 Haziran 2021'e kadar kredi derecelendirme notu alması şart koşuldu. Eskiden 500 milyon TL'nin üzerinde ciro yapan şirketlerin kredi notu alması zorunlu tutulurken şimdi bu kriter 500 milyon TL'nin üzerinde borçlu olma ile değiştirildi.

Ayrıca, daha önce alınmış olan derecelendirme notunun geçerlilik süresinin kredi başvuru tarihi itibarıyla henüz sona ermemiş olması şartı da getirildi.

Bugünkü karar sonrasında 500 milyon TL ve üzeri kredisi bulunan şirketler, 30 Haziran 2021 tarihine kadar yetkili bir derecelendirme kuruluşundan not almazlar ise bankalardan kredi kullanamayacaklar.


TÜRKMEN: KAMU GÖREVLİLERİ İYİ OLMAYAN ŞİRKETE KREDİ VERMEK İSTEMEZ


Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen hali hazırda özel bankaların kredi verecekleri şirketlerden not bilgisi istediklerini ifade ederken, "Kredi verecek olan özel bankalar zaten şirketleri sonuna kadar inceliyor ve not bilgisi istiyorlar. Ama kamu bankaları konusunda sorun var" diye konuştu. 500 milyonun üzerinde kredi borcu olan ve kamu bankalarından kredi almak isteyen şirketler noktasında frene basılmak istenmiş olabileceğini söyleyen Türkmen, "Kamu görevlileri durumu iyi olmayan şirketlere kredi vermek istemez. Kendilerini korumaya almak için şirketlerden not istiyor olabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Gazetesi yazarı Nedim Türkmen


Şirketlerin not almasının önemli olduğunu fakat reyting kuruluşları üzerinde tartışma olmaması gerektiğini vurgulayan Türkmen, "Şirketlerin reyting alması önemli bunu kimin yapacağı da önemli. Yerli şirketler kurduk bu tür firmalara olumlu notlar verin noktasına gelinmemesi lazım" diyerek sözlerini noktaladı.

[custom_content title="KREDİ DERECELENDİRME NOTU NEDİR?" desc="Şirketler veya ülkeler ileride borç alabilmek ve yatırımcılara kendilerini tanıtabilmek için bağımsız kredi derecelendirme kuruluşlarına kendilerini ölçtürmekte. Böylece ileride borç almak için bankalarla veya yatırım çekmek için iş çevreleriyle görüşüldüğünde elde bağımsız denetçilerin hazırladığı raporlar bulunuyor.">

GEÇEN YIL KURULDU


Geçen yıl JCR Avrasya not değerlendirme şirketi millileştirilerek yerli kredi derecelendirme kurumu kurulmuştu. Yerli kredi derecelendirme kurumunun ortakları şöyle şekillendi: