ABD yargısında Halkbank davasına bakan Başsavcı Geoffrey Berman krizi yaşanıyor... Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre; Başsavcı Berman'ın görevinden istifa ettiği Adalet Bakanı William Barr tarafından açıklandı. Savcı Berman ise istifa etmediğini duyurdu.

Berman, Rıza Sarraf, Hakan Atilla ve Halkbank davasını açan bir önceki başsavcı Preet Bharara’nın yerine yaklaşık iki buçuk yıl önce atanmıştı. Berman, Başkan Donald Trump’ın avukatı ve yakın dostu Rudolph Giuliani’yle ilgili de soruşturma başlatmıştı.

Adalet Bakanı William Barr konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Başkan Trump'ın, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Jay Clayton'ı New York'un Güney Bölgesi Başsavcılığı görevine aday göstermeyi planladığını belirtti. Bakan Barr, Clayton’ın Trump’ın teklifini kabul ettiğini, onunla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini kaydetti.

[caption id="attachment_5885112" align="alignnone" width="720"] New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman/Fotoğraf: Reuters[/caption]

BERMAN: İSTİFA ETMEDİM


Berman ise Barr'ın açıklamasında kısa süre sonra yaptığı açıklamada, ''istifa ettiği'' haberini basından öğrendiğini belirterek, istifa etmediğini ve istifa etmek gibi bir niyetinin de olmadığını belirtti.

Berman New York Güney Bölgesi Başsavcılığı resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, Amerikalı hakimlerden oluşan bir kurul tarafından göreve getirildiğini kaydederek, “Başkan'ın gösterdiği bir aday Senato'dan onay alınca görevi bırakacağım. O zamana kadar, üstlendiğim tüm soruşturmalar gecikme ya da aksama olmadan devam edecek” dedi.

Adalet Bakanı Barr açıklamasında, Clayton’ın New York Güney Bölgesi Başsavcılığı için Senato'dan onay alma süreci sırasında, Berman’ın boşalacak görevi 3 Temmuz'dan itibaren New Jersey Bölgesi Başsavcısı Craig Carpenito'nun vekaleten yürüteceğini kaydetti.

Barr, Carpenito'nun geçici olarak görevlendirilmesinin kendi önerisi olduğunu kaydederek, Başsavcı Berman’a şimdiye kadar New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndaki başarılı görevinden dolayı teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

[caption id="attachment_5885122" align="alignnone" width="1200"] Trump'ın görevine son verdiği başsavcı Preet Bharara/Fotoğraf: Reuters[/caption]

Bu arada Berman'dan önceki başsavcı olan ve Trump başkan olduktan kısa süre sonra görevine son verilen Bharara, Twitter'dan yaptığı yorumda, atılan adımın zamanlaması ve şeklini tuhaf bulduğunu belirtti. Bharara, ''Bir başkan neden New York Güney Bölgesi'nde kendi eliyle seçtiği başsavcıyı bir Cuma gecesi, seçimlere 5 aydan az süre kalmışken devre dışı bırakır?'' ifadesini kullandı. Bharara, Berman’in istifa etmediğini, görevden alındığını savundu.