Dünyayı etkisi altına alan ve ekonomik krizlere neden olan corona virüsü salgını ABD'deki petrol fiyatlarını da vurdu.

Petrole olan talep düşüşe geçince stoklar elde kaldı ve ABD'de petrol fiyatı hızlı bir düşüş yaşadı. -0,37 dolara kadar düşen petrol fiyatlarını uzmanlar değerlendirdi.

"PETROL DEPOLAYACAK BİR TANKER BİLE KALMADI"

Sozcu.com.tr'ye konuşan eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, Batı Teksas petrolünde eksi fiyatların görülmesinin ABD'de stokların tamamen dolması ve petrol depolayacak bir tanker bile kalmamasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Arz fazlası olduğunu ve depoların dolduğunu, üretilen her yeni varil petrolün bir sorun haline geldiğini belirten Aktürk, ABD dışında birçok ülkede de depoların dolduğunu, ülkelerin petrol depolayacak yer aradığını söyledi.

Nijerya'daki üreticilerin Türkiye'de bile depolayacak yer aradığını belirten Aktürk, söz konusu eksi fiyatın bir ay sonrası için vadeli piyasada olduğunu, üste para vermek gibi bir durum olmadığını, ters vadeli işlemle pozisyonun kapatıldığını dile getirdi.



"STOKLAR AĞZINA KADAR DOLU"

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan piyasa oyuncularının ABD petrolünün fiziki teslimat tarihinde yarın vadesi dolan kontratları satmaya başladığını o yüzden eksi fiyat hareketleri görüldüğünü söylüyor.

Erkan, "Alıcılar zararlarını azaltmak için ellerindeki kontratları hızla satmaya başladı. Haziran vadesi oldukça önemli. Şu an Haziran için fiyatlar varil başına 20 dolar civarında fakat petrol talebi oldukça düşük ve hâlâ üretim yapılıyor ve stoklar ağzına kadar dolu" diye konuştu.

 TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMESİ BEKLENMİYOR

Sozcu.com.tr’ye konuşan enerji piyasası uzmanları ABD vadeli petrol işlemlerindeki hareketlerin doğrudan Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını etkilemeyeceğini belirtiliyor.

Türkiye’de akaryakıt fiyatları CIF MED Genova/Lavera benzin ve motorin fiyatlarındaki değişim izlenerek belirleniyor.

[old_news_related_template title="ABD'de petrol sıfırın altında!" desc="Corona salgını ABD'deki petrol talebine darbe vurdu. Petrolün varili ABD'de sıfır doların altına düştü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/04/20/iecrop/petrol-reuters_16_9_1587408932.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/son-dakika-abdde-petrol-1-dolarin-altina-dustu-5761880/"]